NOS WielrennenAangepast

Dumoulin heeft spijt, Hollands pact niet aan de orde

Na de achttiende etappe van donderdag toonde rozetruidrager Tom Dumoulin zich ronduit gepikeerd over de gang van zaken in de koers. Hij was teleurgesteld over het rijden van zijn landgenoten Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, maar uitte ook stevige kritiek op zijn directe rivalen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

Na een avond slapen was de leider in de Giro d'Italia evenwel tot inkeer gekomen. "Ik was een beetje fel na de finish", zei Dumoulin vlak voor de start van rit negentien. "Na de finish ben je altijd een beetje opgefokt, ook door de adrenaline. Af en toe zeg je dan dingen die je beter niet had kunnen zeggen."

Dumoulin: ik was een beetje opgefokt na de finish

Daarmee doelde Dumoulin vooral op de kritiek die hij uitte aan het adres van Nibali en Quintana, van wie hij verwacht dat ze hem in de negentiende etappe opnieuw zullen aanvallen. "Of Nibali me nu aardig vindt of niet... Toch was het niet nodig wat ik heb gezegd, want ik moet bij mijzelf blijven."

Over het Nederlandse 'bondje', dat hij eventueel zou kunnen smeden met Steven Kruijswijk en Bauke Mollema, was Dumoulin duidelijk. "Het zou mooi zijn als wij als Nederlanders iets kunnen doen. Zij hebben nog geen etappewinst. Misschien dat er op die manier mogelijkheden zijn..."

Verrassing voor Kruijswijk

Kruijswijk was vooral verbaasd over de donderdag door Dumoulin gedane uitspraken. "Ik heb Tom de hele Giro nog niet veel gesproken. Dus dit kwam wel als een verrassing."

Kruijswijk was verbaasd over uitspraken Dumoulin

"Er is nooit gesproken over een pact tussen Bauke, Tom en mij", vertelt Kruijswijk. "In eerste instantie ben ik hier voor mijzelf, Bauke ook. Mocht ik in de situatie komen dat het voor ons allemaal gunstig is, dan schroom ik niet om eerst mijzelf en dan Tom te helpen."

"Nibali en Quintana proberen hem gewoon uit de tent te lokken. Eigenlijk denk ik dat Tom een pact niet eens nodig heeft. Hij is zo sterk, die redt zich wel alleen!"

Mollema wilde niet ingaan op alle uitspraken. "Ik heb gehoord wat hij heeft gezegd, maar ik focus me gewoon op de koers."

Mollema: ik focus me op de koers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl