Tom Dumoulin (roze), gevolgd door Nairo Quintana en Vincenzo Nibali
NOS WielrennenAangepast

'Dumoulin moet niet zeuren, het is geen voetbalwedstrijd!'

Tom Dumoulin stond er in de achttiende etappe van de Giro d'Italia helemaal alleen voor. Terwijl Nairo Quintana en Vincenzo Nibali onder één hoedje speelden, in de hoop de rozetruidrager op de knieën te krijgen, reden Bauke Mollema en Steven Kruijswijk voor hun eigen hachje.

Dat zinde Dumoulin niet. "Ik vind het jammer dat een Italiaan en een Colombiaan een pact kunnen sluiten, maar drie Nederlanders niet", sprak hij na afloop teleurgesteld.

Zouden landgenoten zich inderdaad wat chauvinistischer moeten opstellen tijdens de koers? De oud-renners Jan Janssen en Hennie Kuiper vinden van niet.

'Bikkel-, bikkelhard'

"Het is toch geen voetbalwedstrijd! Het landsbelang telt niet. Die renners rijden voor hun eigen belang. Dit zijn professionele ploegen, die rijden daar rond voor veel geld", stelt Janssen, de Tourwinnaar van 1968.

Kuiper, in 1980 tweede in het eindklassement van de Tour achter Joop Zoetemelk, is het met Janssen eens. "Dumoulin kan ook niet verlangen dat Nibali en Quintana met hem naar de streep rijden. Het is potdomme topsport! Bikkel-, bikkelhard."

Kuiper vervolgt: "Waarom zouden Mollema en Kruijswijk niet mogen aanvallen? Het is sport. Het is Feyenoord tegen Ajax. Dan worden er geen cadeaus weggegeven."

Toen Janssen en Kuiper zelf nog op de fiets zaten, konden ze nooit rekenen op steun van andere Nederlanders. "Integendeel", vertelt Janssen. "Je maakt wel een praatje met elkaar in de koers, maar als we elkaar een oor konden aannaaien, prima!"

Oud-renners Jan Janssen (l) en Hennie Kuiper in een onderonsje in 2003

Kuiper haalt de valpartij van Zoetemelk in de Tour de France van 1980 nog maar even aan. "Ik zeg weleens: was hij maar blijven liggen, dan had ik gewonnen. Dat is maar een beetje dollen, hoor. Maar iedereen wil winnen, zo is het gewoon."

Janssen is vol lof over Dumoulin en zijn optreden in de Giro. Hij dicht hem goede kansen toe om het roze naar Milaan te brengen. "Maar hij moet niet zo zeuren over die Nederlanders, of de concurrentie."

Volgens Janssen spelen Quintana en Nibali een potje poker, in de hoop dat Dumoulin nerveus wordt en alle gaten zal proberen dicht te rijden. "Dat is de enige juiste tactiek die je kunt toepassen. Dat gaan we vaker zien dit weekend."

'Geweldige koppen in de krant'

Al met al staat Dumoulin weer volop in de schijnwerpers. Was het eerst met zijn huzarenstukjes bergop, gevolgd door de sanitaire noodstop enkele dagen daarna, nu is het weer het interview waarin hij klaagde over het uitblijven van een 'Nederlands pact' dat voor beroering zorgt.

"Als je teleurgesteld bent, flap je er van alles uit. Soms zeg je dingen die je een uur later misschien niet meer zou zeggen. Maar het zijn wel geweldige koppen in de krant", besluit Kuiper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl