Kushner en Trump
NOS NieuwsAangepast

FBI geïnteresseerd in Trumps schoonzoon Jared Kushner

De FBI heeft Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van president Trump, in het vizier in het onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Dat meldt NBC News, nadat The Washington Post vorige week al schreef dat een werknemer van het Witte Huis de belangstelling geniet van onderzoekers. De krant noemde toen geen naam.

Kushner is geen verdachte, maar zou informatie hebben die van belang is voor het onderzoek, volgens de nieuwszender. Het is niet bekend of hij het verzoek heeft gekregen om informatie te verschaffen aan FBI-onderzoekers.

Ontmoetingen

Ook is niet bekend welke informatie de FBI precies wil van Trumps schoonzoon. Kushner had vorig jaar ontmoetingen met onder meer de Russische ambassadeur Kisljak en de Russische bankier Gorkov.

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

Volgens zijn advocaat heeft Kushner daarover al alles verteld aan het Congres. "Hij zal hetzelfde doen als er contact wordt opgenomen over een ander onderzoek", laat zijn advocaat weten in een verklaring.

Met de ontmoetingen is in principe niets mis, zegt Amerika-deskundige Victor Vlam. "Dat was in december, vóór de inauguratie van Trump. Dan is het logisch dat iemand dergelijke mensen ontmoet. Het probleem zit erin dat hij er geen officiële melding van heeft gemaakt. De vraag is nu: waarom maakt uitgerekend Kushner geen melding van mensen die belangrijk zijn in Rusland?"

Het kan zijn dat er nu nog onvoldoende feiten qua bewijs omhoog zijn gekomen om hem verdachte te maken.

Victor Vlam

Kushner is volgens Vlam "ongelooflijk belangrijk" voor Trump. "Hij is een topadviseur met een ongekend groot takenpakket. Hij moet de Amerikaanse overheid hervormen. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de relatie met China en het stichten van vrede in het Midden-Oosten."

"Juist daarom is het opmerkelijk dat het onderzoek zich op hem richt. Hij heeft ongelooflijk veel invloed op Trump, die op zijn beurt onmogelijk kan beweren dat Kushner iemand is met wie hij slechts oppervlakkig contact heeft."

In een later stadium kan Kushner alsnog worden aangemerkt als verdachte, zegt Vlam. "Het kan zijn dat er nu nog onvoldoende feiten omhoog zijn gekomen om hem verdachte te maken. De FBI kan in die zin ook uit opportunisme handelen, met de gedachte: als we hem nu verdachte maken, gaat hij wellicht niet meer meewerken en gooit hij zijn kont tegen de krib."

Jared Kushner is getrouwd met Trumps dochter Ivanka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl