De terrorist die zich maandag na een concert in Manchester opblies, heeft een kwartier voordat hij toesloeg met zijn moeder en broer in Libië gebeld. Daarbij heeft hij zijn moeder om vergeving gevraagd, zeggen Libische autoriteiten tegen het BBC-programma Newsnight.

De vader en broer van de 22-jarige Salman Abedi werden na de aanslag opgepakt in Libië. De broer, Hashem, zou tot in detail op de hoogte zijn geweest van de plannen van Salman.

IS

Volgens de autoriteiten werd Hashem Abedi al zo'n anderhalve maand in de gaten gehouden, omdat hij in contact zou staan met IS. Zijn broer Salman bezocht Libië de afgelopen anderhalve maand ten minste twee keer. Volgens een bron bij een Turkse veiligheidsdienst reisde hij via Istanbul.

De aanslag op bezoekers van een concert van Ariana Grande kostte aan 22 mensen het leven. De politie onderzoekt of Abedi in opdracht van een terreurgroep als IS of al-Qaida heeft gehandeld. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is door IS opgeëist, maar de politie weet niet of IS er werkelijk achter zat.

Turkije

Eerder vandaag meldden bronnen bij Duitse en Turkse veiligheidsdiensten dat Salman Abedi vorige week nog in Istanbul was geweest. Hij kwam daar op 18 mei vanuit een Europees land aan. Vier dagen voor de aanslag keerde hij met een overstap in Düsseldorf terug naar het Verenigd Koninkrijk.

Waar hij in de tussentijd is geweest, is niet bekend. Op basis van wat zijn broer heeft verklaard, ligt het voor de hand dat hij naar Libië is doorgereisd. Er zijn ook berichten dat hij tijdens zijn reis in Berlijn is geweest.

Abedi was geboren in Manchester, groeide daar op en woonde er nog steeds. Vandaag dook een video op waarop hij te zien zou zijn terwijl hij een vuilnisbak buiten zet. De beelden zijn in juli vorig jaar door een onbekende gemaakt.

Aanslagpleger Manchester zet vuilnis buiten

De politie in Manchester heeft bij meerdere invallen vandaag naar eigen zeggen zeer waardevolle informatie gevonden. Volgens commissaris Ian Hopkins zijn er nog altijd huiszoekingen gaande en zullen die ook de komende dagen nog plaatsvinden.

Hopkins bevestigde dat er momenteel acht mannen vastzitten voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op de concertzaal. De verdachten komen uit Manchester, Wigan en Nuneaton. Hij zei niet of en hoe zij zelfmoordterrorist Salman Abedi kenden.

De politiechef reageerde ook op de verspreiding van bewijsmateriaal, aanvankelijk door The New York Times. Dat was vermoedelijk onder de belofte van geheimhouding aan Amerikaanse autoriteiten verstrekt. Hij zei dat de nabestaanden daar veel verdriet van hebben.

1 minuut

In heel het Verenigd Koninkrijk is vandaag een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslag.

Koningin Elizabeth bezocht vanmorgen het kinderziekenhuis in Manchester, waar twaalf jonge slachtoffers worden verpleegd.

STER reclame