AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump aan NAVO-landen: geef meer geld aan defensie

De Amerikaanse president Trump heeft de Europese NAVO-lidstaten opnieuw opgeroepen om hun financiële bijdrage aan de NAVO flink te verhogen. De Amerikanen betalen nu het grootste deel van de rekening en Trump wil daarvanaf. "Iedereen moet zijn deel betalen", zei Trump in Brussel.

Op dit moment voldoen slechts vijf van de 28 lidstaten aan de verplichting om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie te besteden. Dat zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Estland, Griekenland en Polen. Andere landen hebben beloofd dat de militaire uitgaven worden opgeschroefd.

Tijdens een diner met regeringsleiders deed Trump er nog een schepje bovenop. Volgens diplomaten zei de Amerikaanse president dat de norm eigenlijk 3 procent moet zijn en niet 2.

Trump: veel NAVO-leden zijn nog altijd wanbetalers

In de Belgische hoofdstad waren vandaag de regeringsleiders van alle NAVO-lidstaten bij elkaar voor een topoverleg. Het was voor de organisatie de eerste top met Trump. Hij werd rond 16.15 uur bij het nieuwe hoofdkantoor van het bondgenootschap ontvangen door NAVO-topman Stoltenberg.

Ook premier Rutte was in Brussel voor de top. Rutte heeft Trump gezegd dat Nederland de goede kant op gaat wat betreft de defensie-uitgaven. Nederland zit nu nog onder de 1,2 procent, de bedoeling is dat dat percentage in 2024 is gestegen naar 2.

Monumenten

Trump deed zijn oproep bij de officiële onthulling van twee monumenten, die bij het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO staan. Het eerste is een monument ter herinnering aan de aanslagen van 11 september 2001 in New York, waarin ook resten van de Twin Towers zijn verwerkt. Het tweede monument is een herinnering aan de Berlijnse Muur.

Daarna werd het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO, dat ruim een miljard euro heeft gekost, officieel geopend met een luchtdefilé, waarbij 26 straaljagers uit acht NAVO-landen over het gebouw vlogen.

Oekraïne

Vanochtend sprak president Trump in Brussel met EU-leiders, onder wie EU-president Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker. Na afloop zei Tusk dat de EU en Trump op één lijn zitten wat betreft de strijd tegen terrorisme.

Ook over Oekraïne wordt hetzelfde gedacht, zei hij, zonder verder uit te leggen wat dat standpunt dan is. Tusk erkende dat er geen eensgezindheid is over Rusland, klimaatverandering en wereldhandel.

De ontmoeting verliep wel in een ontspannen sfeer. Er was ook nog ruimte voor een grapje:

Trump heeft geluncht met de nieuwe Franse president Macron, in de Amerikaanse ambassade in Brussel. Na afloop zei Macron dat hij een aantal onderwerpen heeft besproken met Trump. Ze hebben het onder meer gehad over het klimaat en de strijd tegen terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl