In 2015 werd de laatste derby tussen de twee clubs gewonnen door MVV
NOS VoetbalAangepast

Limburgse finale nacompetitie wordt 'wedstrijd van de eeuw'

Het is in veel opzichten een droomfinale: het duel tussen MVV en Roda JC in de nacompetitie. Voor de Maastrichtenaren is er niets mooiers dan de aartsrivaal onder te dompelen in verdriet en zelf, voor het eerst sinds 2000, weer te spelen op het hoogste niveau. Andersom hunkert Kerkrade naar nog een jaar eredivisie en hoopt het op de overwinning die het zoetst smaakt van allemaal.

Dat Zuid-Limburg de komende dagen onder hoogspanning staat, weet ook Mark Luijpers. Hij speelde voor beide clubs en schreef bij Roda JC in 2002 zelfs clubgeschiedenis met zijn doelpunt tegen AC Milan in de UEFA Cup. Luijpers kent dan ook het gevoel van de Limburgse derby.

Mark Luijpers als trainer van Roda JC in 2014

"In mijn tijd waren ze al erg verhit, maar niet in de mate zoals wij die nu gaan meemaken. De rivaliteit is de laatste jaren erger geworden, waarschijnlijk doordat MVV al zo lang niet meer op het hoogste niveau speelt. Misschien zit daar dan een stukje jaloezie bij. Ik denk in ieder geval dat het nog nooit zo spannend is geweest. Het wordt de wedstrijd van de eeuw."

Zelf is Luijpers wel al zeker van een seizoen eredivisie, want als assistent-trainer van VVV-Venlo is hij kampioen geworden in de Jupiler League. Hij heeft dus al ervaring met MVV dit seizoen. Luijpers weet dat de 'Sterrendragers' een pittige tegenstander kunnen zijn. "Ze speelden prima voetbal tegen ons. In Venlo waren zij zelfs de betere ploeg, maar met veel moeite wonnen wij toch."

Sterk MVV

"Ze hebben een prima achterhoede met snelle, opkomende backs en een sterk centrum. MVV heeft ook een goed middenveld met controleur Ricardo Ippel die taakbewust is, Pieter Nys die veel loopvermogen heeft en de talentvolle Kelechi Nwakali die vooral zwerft. Ze rouleren veel met zijn drieën en dat werkt goed."

De sfeeractie van de supporters uit Kerkrade bij de laatste ontmoeting tussen de twee clubs

Wat MVV kan opbreken, is het scorend vermogen, constateert Luijpers. "Voorin weet Joeri Schroyen op links vaak door te breken, maar op de spitspositie ontbreekt een afmaker. Ze maken dan ook te weinig doelpunten en hebben in de tweede seizoenshelft veel kansen gemist."

Dat zal de tegenstander uit Kerkrade bekend voorkomen. Met 26 goals was Roda JC dit seizoen de minst trefzekere eredivisionist. "Roda heeft natuurlijk een moeilijk seizoen, op alle fronten. Het is erg onrustig in de organisatie en de trainer heeft daardoor geen kans van slagen."

Ontslag

Die onrust drukte zich deze week opnieuw uit in een ontslag: trainer Yannis Anastasiou moest het schip verlaten en Huub Stevens gaat het team klaarstomen voor de finale. "Ik vind het moeilijk om die zet te beoordelen. Huub kan hard zijn, misschien heeft de spelersgroep dat wel nodig. Het is in elk geval goed om een sterk persoon voor de groep te hebben en dat is Huub", zegt Luijpers, die Stevens zelf ook heeft meegemaakt als hoofdtrainer.

Huub Stevens werd gisteren gepresenteerd als nieuwe trainer bij Roda JC

Luijpers verwacht wel dat Roda het de laatste wedstrijden anders aan gaat pakken. "Ze hebben dramatisch gespeeld tegen Helmond Sport, slechter kan niet. Roda zal het waarschijnlijk over een andere boeg gooien."

"Hoe de wedstrijden gaan lopen, is dan ook moeilijk te voorspellen. Ik denk dat het in Maastricht meer een schaakspel wordt waarin niemand als eerste aan zet wil zijn. Het spektakel zal waarschijnlijk zondag pas komen."

Aan een voorspelling waagt Luijpers zich niet. "Derby's zijn nooit te voorspellen. Daar staat zo veel druk op. Ik vind niet dat er een favoriet is. De ploeg die het beste met de druk kan omgaan, gaat winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl