NOS

Verbazing en verontwaardiging op sociale media over de NL-Alert die vanavond werd verstuurd over de grote drukte in Amsterdam vanwege Ajax. "Schrik me de pleuris", "dit is bedoeld voor rampen" en "val me hiervoor niet lastig" zijn enkele reacties op Twitter.

"Kom niet meer naar Amsterdam. De binnenstad is vol", luidde de tekst van de NL-Alert. Veel mensen laten weten dat ze het bericht meerdere keren hebben ontvangen. Soms oplopend tot zeven keer. Het is een een probleem dat zich ook al voordeed bij testmomenten.

Door het hele land heen hebben mensen de NL-Alert ontvangen. De ANWB vraagt zich op Twitter af waarom het bericht naar heel Nederland moet worden gestuurd. "Is dit een nationale ramp?"

Volgens de politie was er legitieme reden om het bericht te versturen. "De toestroom ging sneller dan verwacht, het Museumplein was al voor 80 procent volgelopen. Dat was voor ons een graadmeter om mensen op te roepen niet meer te komen."

De 15.000 mensen die nog met openbaar vervoer en auto naar de hoofdstad onderweg waren, konden nergens meer terecht, zegt de politie. "Daarom hebben we met de gezamenlijke meldkamer van brandweer, ambulance en politie besloten tot een NL-Alert."

Op Twitter biedt de politie excuses aan voor het feit dat het bericht zo vaak is verstuurd. "Helaas een technische storing."

Eerder deze maand werd er ook een NL-Alert verstuurd vanwege de huldiging van Feyenoord in Rotterdam. Mensen werden gewaarschuwd om niet meer naar de stad te komen in verband met de drukte. Ook toen regende het klachten op Twitter.

STER reclame