Dumoulin: morgen hopelijk weer superbenen

Tom Dumoulin AFP

In tegenstelling tot een dag eerder, toen hij tijdens de koninginnenrit vanwege darmklachten een sanitaire stop moest maken in de berm, kwam Tom Dumoulin de Giro-etappe woensdag zonder kleerscheuren door. Aanvallen op zijn leiderstrui bleven uit en ook had de Limburger geen fysieke tegenslag. Toch was het geen eenvoudige etappe, zegt hij.

"Het was best een zware dag, ook al zag het er op televisie misschien niet zo uit. Maar er was inderdaad weinig stress om de etappezege of het klassement. Dat vond ik wel even lekker."

Dumoulin: was een zware, maar gelukkig geen stressvolle dag

Bij de start vreesde Dumoulin nog even voor darmproblemen. "Vanmorgen voelde ik het nog een klein beetje. Ik maakte me dus wel een beetje zorgen omdat we volle bak moesten starten (met twee klimmetjes, red.). Maar gelukkig had ik helemaal geen problemen."

Het is Dumoulin uiteraard ter ore gekomen dat zijn darmklachten in Nederland onderwerp van gesprek zijn. "Ik zie op Twitter wel het een en ander voorbijkomen, maar ik probeer er niet te veel aandacht aan te schenken."

'Hoop morgen weer op superbenen'

Morgen gaat de Giro het hooggebergte weer in, met vijf beklimmingen waarvan twee van de eerste categorie. "Ik hoop dat ik er klaar voor ben. Vandaag was ik blij dat ik een redelijke dag had. Ik had geen superbenen, maar ik denk dat iedereen wel last had van gisteren. Ik hoop die superbenen morgen weer te hebben."

De routekaart van de etappe van morgen NOS

De kopgroep kreeg ruim tien minuten, waarna de ploeg van Dumoulin op kop kwam te rijden. "Het plan dat we hadden viel wel op z'n plek", zegt Ten Dam, die zijn kopman uit de problemen hield. "Maar we hebben ons behoorlijk moeten uitsloven. We doen wel een jasje uit, maar op het einde kregen we gelukkig hulp van QuickStep en Lotto-Jumbo."

Morgen hoopt Ten Dam Dumoulin te kunnen helpen in de bergen. "Ik zat er gisteren aardig doorheen, vandaag ging het wel weer. Hopelijk heb ik weer een superdag, dat heb ik wel nodig. Echt herstellen zal moeilijk worden, want het was een lange slopende dag."

Ten Dam: Tom bleef maar om eten vragen, het gaat goed met hem