EPA

Volgens Nepalese bergbeklimmers is de Hillary Step, een beroemde rotspartij op de Mount Everest, nog intact. Ze zeggen dat eerdere berichten over de instorting van het herkenningspunt op de hoogste berg ter wereld niet kloppen.

Afgelopen weekend schreef de Britse bergbeklimmer Tim Mosedale op Facebook dat de Hillary Step was ingestort. Oorzaak zou de aardbeving in het Himalayagebergte van 2015 zijn. Mosedale bereikte de top vorige week en zei dat hij met zekerheid kon zeggen dat het herkenningspunt was verdwenen.

De Nepalese klimmers, onder wie de voorzitter van de Nepalese alpinistenvereniging, zeggen dat de Brit zich heeft vergist. De verwarring zou zijn ontstaan doordat er veel sneeuw ligt op de berg. Ook wordt dit seizoen vaak een andere klimroute gebruikt richting de top van de Mount Everest, vanaf dat pad zou het herkenningspunt niet goed zichtbaar zijn.

Vier doden op Mount Everest

Het aantal slachtoffers op de Mount Everest is dit seizoen tot nu toe hoger dan gemiddeld. Gisteravond werden op de hoogste berg van de wereld vier lichamen gevonden, waarmee het dodental van dit klimseizoen op tien staat.

Afgelopen weekend kwamen op de Mount Everest al vier mensen om. Sherpa's die bezig waren met het bergen van een van de lichamen, stuitten op de overleden klimmers. Zij lagen in een tent in het hoogste kamp van de berg, op acht kilometer hoogte. Dat is het laatste kamp voor de top van de hoogste berg ter wereld.

Er is nog geen informatie over de identiteit van de vier recentste slachtoffers.

Hoge dodental

Het bergen van de lichamen is moeilijk en kost veel mankracht. Ze moeten eerst een flink stuk naar beneden worden getild naar een plek waar een helikopter kan komen.

Het klimseizoen van de Mount Everest loopt van maart tot en met mei. Gemiddeld komen er zes mensen per seizoen om op de berg, nu zijn er dus al tien lichamen gevonden, schrijft persbureau AP.

Een oorzaak voor het hoge dodental kan zijn doordat er met 371 geregistreerde klimmers dit jaar relatief veel vergunningen zijn afgegeven. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er de afgelopen jaren veel expedities zijn afgelast vanwege slechte omstandigheden op de berg. Een vergunning kost 11.000 euro.

STER reclame