Is er wel lang genoeg op Dumoulin gewacht?

AFP

Toen Tom Dumoulin vandaag moest poepen tijdens de koninginnenrit van de Giro d'Italia hield de groep met favorieten minutenlang de benen stil, zodat de Nederlandse rozetruidrager een kans had om de aansluiting weer te vinden. Drie kilometer lang was er overleg en werd er niet voluit gereden.

Toch vindt Aike Visbeek, ploegleider van Dumoulin, dat er te snel weer tempo gemaakt werd, temeer omdat Dumoulin eerder deze Giro wachtte tot Nairo Quintana na een valpartij weer helemaal bij de groep was.

NOS-analist Rob Harmeling verbaasde zich erover dat Dumoulin in de berm zijn behoefte deed. "Waarom hing hij niet aan de auto en deed zijn behoefte in een petje? Dat heb ik zelf helaas een keer mee moeten maken, in de Tour van 1991. De mecanicien houdt je vast en zo verlies je geen tijd op je concurrenten. Een oude wielertruc."

"Je hoopt dat ze temporiseren en dat je snel kan terugkomen, maar die jongen van Katusha-Alpecin (Ilnoer Zakarin, red.) viel al meteen aan. Maar we moeten ons niet verliezen in ploegen die een iets andere ethiek en benadering van dit soort situaties hebben", laat Visbeek weten.

1/4'Na Dumoulins stop werd er amper op hem gewacht'
2/4Dumoulin stopt om te poepen in koninginnenrit
3/4Nibali wint koninginnenrit, darmproblemen Dumoulin
4/4Giro: lange samenvatting etappe 16

Dumoulin vond de aansluiting niet en verloor dik twee minuten op zijn concurrenten. Visbeek: "Ik denk dat het voor de fans leuker was geweest als hij samen met de andere favorieten de laatste klim op was gereden. Ze zullen wel bang voor hem zijn. En terecht."

Mollema twijfelde even

Bauke Mollema reed in die groep met favorieten. "Heel even keek iedereen naar elkaar en liet Movistar (de ploeg van Quintana) het tempo zakken, maar je kan ook niet stil gaan staan met iedereen."

Mollema: iedereen keek naar elkaar toen Dumoulin stopte

Had er niet meer coulance moeten zijn? "Dan moet Tom het iets eerder doen en niet onderaan een slotklim. Dat is niet zo'n heel handig moment. We wilden de mannen vooraan namelijk niet te veel ruimte geven", aldus Mollema.

Dumoulin is niet boos

Dumoulin zelf laat op Twitter weten dat hij met niemand problemen heeft. "Ik ben niet boos of teleurgesteld dat de andere niet echt op mij wachtten."

Maar stel. Als er weer een van zijn concurrenten door pech achterop raakt, zou hij dan weer wachten? Visbeek weet het niet. "Dat is aan Tom. Dat moet hij op dat moment beslissen."

De ploegleider van Sunweb: "Wij willen gewoon op een sportieve manier winnen. Liever hier als een gentleman de koers doorkomen, dan met vraagtekens."