NOS Nieuws Binnenland Tech Aangepast

Hof: Google moet zoekresultaten over veroordeelde verwijderen

AFP

Google moet zoekresultaten uit 2012 waarin wordt geschreven over een veroordeelde advocaat verwijderen. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag bepaald.

De man zwaaide in januari 2012 tijdens een avondje stappen in Londen met een machete, die afkomstig was uit zijn hotelkamer. De rechtbank in Londen heeft hem toen een voorwaardelijke celstraf, een taakstraf en een boete vanwege verboden wapenbezit gegeven.

Tijdens de zitting bleek er een lokale blogger aanwezig te zijn die de naam, functie en een foto van de man op zijn site 'Square Mile News' publiceerde. Daardoor werd de pagina geïndexeerd door Google en konden mensen bij het googelen op de naam van de man uitkomen en lezen dat hij was veroordeeld.

Afwijzingen

De man uit Rotterdam heeft in mei 2015 aan Google gevraagd of de verwijzing verwijderd kan worden. De zoekgigant wees het verzoek af, met als argument dat recht om vergeten te worden niet geldt voor veroordeelden.

Bemiddeling van het College Bescherming Persoonsgegevens (inmiddels Autoriteit Persoonsgegevens) hielp de advocaat niet. De privacywaakhond wees het verzoek af omdat de veroordeling van recente datum was en berichtgeving daarover een publiek belang dient.

Daarop stapte de man naar de rechter. Die koos vorig jaar de kant van de veroordeelde advocaat, waarna Google in beroep ging. Ook het hof geeft de advocaat dus gelijk. De zoekgigant is de uitspraak van het hof aan het bestuderen.

Corrupte ministers

Even leek het erop dat de rechtszaak grote gevolgen zou hebben voor de vraag wie vergeten mag worden, vertelt jurist Frederik Zuiderveen Borgesius .

"De uitspraak van de lagere rechtbank had het voor bijvoorbeeld corrupte ministers mogelijk gemaakt om zichzelf uit de zoekresultaten van Google te laten halen. Maar het hof heeft dat rechtgezet, waardoor het per geval moet worden bekeken. Daarmee is dit een prima uitspraak, ik verwacht dat alle partijen hiermee kunnen leven."

STER reclame