Tom Dumoulin
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin verliest dik twee minuten door darmproblemen

Tom Dumoulin is in de koninginnenrit van de Giro d'Italia zijn roze trui net niet kwijtgeraakt. De leider in het klassement leek tot aan de voet van de laatste van drie zware beklimmingen (de Umbrail-pas) alles onder controle te hebben, maar dat veranderde toen hij opeens van de fiets moest met darmproblemen.

Dumoulin verloor 2.18 minuten op etappewinnaar Vincenzo Nibali en 2.06 op Nairo Quintana. Zijn voorsprong op de Colombiaan bedraagt nog 31 seconden.

Nibali wint koninginnenrit, darmproblemen Dumoulin

In de zestiende etappe over 222 kilometer van Rovetta naar Bormio, die werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester, de maandag overleden motorcoureur Nicky Hayden en triatlete Julia Viellehner, kregen de renners liefst drie Alpenreuzen voorgeschoteld.

De Mortirolo (12,6 kilometer, gemiddeld 7.6%, steilste stuk 16%), werd gevolgd door de Stelvio (21,7 kilometer, gemiddeld 7,1%, steilste stuk 12%), die via Zwitserland ook van de andere kant moest worden bedwongen (Umbrail-pas,13,4 kilometer, gemiddeld 8,4%, steilste stuk, 16%).

Quintana heeft plannen

Op de rustdag van maandag werd druk gespeculeerd over de aanvallen die Dumoulin vandaag zou kunnen verwachten van zijn naaste belagers Thibaut Pinot, Nibali en vooral Quintana. Al op de Mortirolo legde Movistar de kaarten op tafel door de belangrijkste adjudanten van Quintana mee in de aanval te sturen.

Met Gorka Izagirre, Winner Anacona en Andrey Amador (de nummer negen in het klassement) zette de ploeg van de Colombiaan de ploeg van Dumoulin meteen onder druk, maar die wist ploegmaat Laurens ten Dam in de voorposten en bleef rustig aan kop van het peloton.

Giro: lange samenvatting etappe 16

Ook Steven Kruijswijk, de nummer tien van het klassement, liet zien dat zijn vorm elke dag beter wordt. Op de Mortirolo reed hij naar de kopgroep toe, maakte een ijzersterke indruk op de Stelvio en rondde de besneeuwde top van de Stelvio (Cima Coppi) in de kopgroep van acht.

In de 48 haarspeldbochten van de afdaling van de Stelvio raakte de kopman van Lotto-Jumbo even het contact met de snel dalende Amador en Mikel Landa kwijt, maar reed het verschil in de vallei zelf weer dicht.

Landa is weg

Nog voor de slotklim demarreerde Kruijswijk uit de kopgroep en kreeg alleen Landa (Team Sky) en Jan Hirt (CCC) met zich mee. Maar toen Landa op de flanken van de Umbrail-pas een aanval plaatste, moest Kruijswijk toch passen.

Vlak voor de voet van de slotklim stond Dumoulin opeens ontkleed in de berm. De leider in het klassement moest van de fiets met plotselinge darmproblemen en zag zijn concurrenten uit het zicht verdwijnen.

Met een achterstand van ruim anderhalve minuut begon Dumoulin aan de slotklim en ook al hielden de favorieten aan het begin van de klim even in, was een terugkeer van Dumoulin te veel gevraagd.

Halverwege de klim gooide Nibali de knuppel in het hoenderhok en vond in Quintana een logische metgezel. Ook Domenico Pozzovivo en Ilnoer Zakarin konden nog net aanhaken, maar voor een groepje met Thibaut Pinot en Bauke Mollema was de versnelling te machtig.

Nibali duikt naar beneden

Kruijswijk en Hirt werden nog voor de top ingerekend en niet lang daarna dook Nibali als een valk op Landa. Quintana kon het wiel niet houden van de twee, die in Bormio om de ritzege gingen sprinten. Daarin was Nibali de sterkste.

  • AFP
    Vincenzo Nibali sprint net iets sneller dan Mikel Landa in Bormio.
  • NOS
  • NOS
    De uitslag van de 16de etappe in de Giro d'Italia

De zwoegende Dumoulin hield de schade beperkt en wist dankzij een goede afdaling nog net zijn leiderstrui te behouden. Bauke Mollema werd zevende op 1.35 van ritwinnaar Vincenzo Nibali en bezet die plek nu ook in het algemeen klassement.

Steven Kruijswijk eindigde in dezelfde groep als Mollema als elfde en steeg in het algemeen klassement naar plaats negen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl