Dumoulin: de pers is vrij opportunistisch

De laatste week van de Giro d'Italia begint vandaag en Tom Dumoulin rijdt nog altijd in de roze trui. En daar hoort ook de nodige media-aandacht bij. Voor de start van de zestiende etappe legt de 26-jarige wielrenner van Sunweb uit dat hij zich daar prima voor kan afsluiten.

Dumoulin: pers is heel opportunistisch

"Ik volg alles wel op mijn telefoon, maar mentaal sluit ik me ervoor af", aldus de rozetruidrager. "Als ik heel bekrompen zou proberen om niets te lezen, lukt dat toch niet. De pers is wel vrij opportunistisch. Het wordt een hele zware week. Ik moet het allemaal nog maar zien..."

De zestiende etappe is ook meteen een zware rit. Na de start in Rovetta fietst het peloton over drie cols (Mortirolo, Stelvio en de Umbrailpas) naar Bormio.

Scenario's

"Het meest waarschijnlijke scenario is dat de klassementsploegen een mannetje meesturen in de ontsnappingen", legt Dumoulin uit. "Dan moeten wij daarop reageren en ook een mannetje meesturen. Dat is de bedoeling, maar het moet dan ook nog lukken."

Stamsnijder: een oogje in het zeil houden

Dat zal een van de taken zijn van ploeg- en landgenoot Tom Stamsnijder. "Ik moet vooral in het begin een oogje in het zeil houden", aldus Stamsnijder. "Daarna is het overleven, want het wordt een lastige dag. Na vandaag weten we wat er nog mogelijk is."

Een van de renners die weleens zou kunnen profiteren vandaag is Steven Kruijswijk. "Misschien wel", aldus de kopman van Lotto-Jumbo. "Ik moet afwachten in het begin en die jongens met elkaar laten strijden. Dan kan ik eventueel op het einde toeslaan."

Kruijswijk: op gevoel en intuïtie aanvallen

Kruijswijk: "Ik voel me goed, ik heb er vertrouwen in. Hopelijk ben ik op deze zware dagen een van de betere renners, net als vorig jaar. Als ik ga aanvallen, doe ik dat op gevoel en intuïtie. De benen moeten namelijk wel goed zijn."

Volg de zestiende etappe van start tot finish in het liveblog op NOS.nl. De samenvatting is, samen met het laatste nieuws, te zien in het Sportjournaal en in Studio Sport: de week van rood, wit en roze op NPO 1.