Oud-president Park wordt geboeid de rechtszaal binnen gebracht Reuters

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul is het proces begonnen tegen oud-president Park Geun-hye. Park staat onder andere terecht wegens omkoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen.

Park, die geboeid de rechtszaal binnen werd gebracht, zei dat ze onschuldig is.

Park staat terecht met haar vriendin en vertrouwelinge Choi Soon-sil. Volgens de aanklacht zou Choi Zuid-Koreaanse bedrijven hebben gedwongen grote sommen geld over te maken in ruil voor gunsten van president Park.

Aftreden

Choi werd in oktober 2016 opgepakt. Toen het schandaal bekend werd, volgden massale demonstraties, waarbij het aftreden van Park werd geëist. Een afzettingsprocedure volgde in het parlement, en afgelopen maart ruimde Park het veld. Kort daarna werd ze gearresteerd.

Park en Choi verschenen vandaag beiden in de beklaagdenbank.

Samsung

Het belooft een lange rechtszaak te worden. Volgens Zuid-Koreaanse media telt de aanklacht 120.000 pagina's. Daarin wordt ze van achttien misdrijven beschuldigd.

Het corruptieschandaal heeft al tientallen anderen meegesleept, onder wie vijf topbestuurders van Samsung, een voormalige minister en een directielid van het nationale pensioenfonds.

Noord-Korea

Ook internationaal heeft het schandaal gevolgen. Na het aftreden van Park werden verkiezingen uitgeschreven. De nieuwe president Moon Jae-in slaat een veel gematigder toon aan tegen Noord-Korea dan zijn voorganger.

Ook is hij zeer kritisch over plannen om het Amerikaanse THAAD-anti-raketsysteem te installeren. Door die plannen zijn de verhoudingen tussen China en Zuid-Korea de laatste tijd in een vrije val gekomen.

STER reclame