IJzervreter Sanchéz, piepjong en toch ervaren

Sanchez, ijzervreter en tank van Ajax

Davinson Sánchez heeft een droom. Of liever gezegd: een heleboel dromen. En hij somt ze moeiteloos op. "Ik wil het WK winnen. De Champions League ook. En natuurlijk de Europa League..."

Dat laatste is voor de verdediger van Ajax binnen handbereik. Nog één wedstrijd winnen en het afvinken kan beginnen. Woensdagavond speelt de Colombiaan in Stockholm de finale tegen Manchester United.

Sánchez is een van de steunpilaren bij Ajax. In zijn eerste seizoen in Amsterdam werd hij al verkozen tot 'Ajacied van het jaar'. Na het uitduel met Olympique Lyonnais (3-1 verlies) was de verdediger de gevierde man. Zijn vliegende tackles werden een hit op internet.

Mooie dingen

"Ik heb altijd op dit podium willen meedoen, en opvallen. Bij mijn vorige club, Atlético Nacional, kwam ik erachter dat ik mooie dingen kan bereiken. Dat is wat ik hier ook wil."

Wie de bijna 1,90 meter lange Colombiaan ziet en hoort praten, verwacht een door de wol geverfde voetballer. Zo'n type van wie wordt gevraagd dat hij de jonge garde op sleeptouw neemt. Een ervaren speler in een robuust lichaam.

"Maar ik ben pas 20", lacht Sánchez. En daarna op serieuze toon: "Ik heb gewoon geluk. Ik word omringd door goede spelers. Hier, en bij de nationale ploeg. Daar leer je veel van."

Ik wil vooral een goed mens zijn. God heeft mooie dingen op mijn pad gebracht.

Davinson Sánchez

In vrijwel alle interviews die Sánchez geeft, benadrukt hij zijn band met God. Voetbal, hoe belangrijk ook, komt niet op de eerste plaats. "Ik wil vooral een goed mens zijn. God heeft mooie dingen op mijn pad gebracht. Daar probeer ik elke dag van te profiteren."

1/3Davinson Sánchez blikt tegenover de NOS vooruit op het duel met Manchester United Getty
2/3Davinson Sánchez laat zijn teamgenoten lachen bij de prijsuitreiking voor 'Ajacied van het jaar' ANP
3/3Davinson Sánchez in 2016 in actie voor Atlético Nacional ANP

Bijna tien maanden terug won de centrumverdediger met Atlético Nacional de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Champions League. Sánchez weet dus hoe het is om een grote finale te spelen.

Of dat toernooi te vergelijken is met de Europa League? Sánchez vindt van wel: "Je moet op je maximale kunnen presteren, elke wedstrijd. Ik hoop mijn teamgenoten wat van mijn zekerheid over te brengen."

'Wij zijn Ajax'

Aan de Colombiaans international de taak om woensdag spelers als Wayne Rooney, Anthony Martial en Marcus Rashford af te stoppen en Ajax aan de eerste Europese prijs sinds 1995 te helpen.

"Al zijn we een jonge ploeg, we zijn wel volwassener geworden dit seizoen. Wij zijn Ajax. Als we spelen zoals we eerder dit toernooi in Amsterdam deden, maken we veel kans op de titel."

Ajax - Manchester United: nog 1 dag ANP NOS

Het duel van Ajax met Manchester United is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl. Een samenvatting is te zien in Nieuwsuur op NPO 2.

49 gerelateerde artikelen