Quintana verrast door Dumoulin: hij is veel beter dan verwacht

Quintana verrast door sterke Dumoulin: hij is in topvorm

Nairo Quintana, de voornaamste belager van Tom Dumoulin, is verrast door het optreden van de Limburger. "We hebben nu ritten gehad met zware cols waarin hij zich goed heeft verweerd. Dat is voor mij echt een verrassing."

De Colombiaan hoopt op een scenario als in de Vuelta van 2015. "Hij heeft in de Ronde van Spanje al een keer de leiding genomen na een tijdrit. Toen is hij uiteindelijk geknapt in een zware bergetappe."

Topvorm

Toch is Quintana vooralsnog erg onder de indruk van Dumoulin. "Hij heeft veel beter gereden dan we hadden verwacht, hij is in topvorm. Als hij die kan vasthouden in de komende lange etappes, dan wordt het moeilijk voor ons."

Het algemeen klassement NOS

Ook Bauke Mollema is onder de indruk van de verrichtingen van Dumoulin. Maar hij laat zich daardoor niet afschrikken. Als hij de kans krijgt, zal Mollema het Dumoulin nog lastig proberen te maken. "Ik ben een landgenoot, maar hij is nog steeds een concurrent van me. Als ik hem kan passeren, doe ik dat."

Mollema staat zesde in het klassement op 4.32 van Dumoulin. Afgelopen zaterdag, toen de Limburger in het roze de ritzege pakte, verloor Mollema 1.44. "Ik kon gewoon niet harder omhoog. De etappes ervoor waren allemaal vlak en rustig, misschien miste ik de explosiviteit op die ene slotklim. Ik hoop dat ik mijn slechte dag nu vast heb gehad."

'Ik ben een diesel'

De Trek-renner is niet bang dat dat hem nog een keer gebeurt. "Gisteren hadden we drie cols op het einde, toen ging alles zoals het hoort. Een rit van tweehonderd kilometer met de Stelvio ligt mij beter dan een korte explosieve rit. Ik ben een diesel die dan pas op gang komt."

Mollema: als ik Dumoulin kan passeren, dan doe ik dat

Mollema gelooft zeker in de kansen van Dumoulin in de slotweek. "Hij kan de Giro winnen. In de afsluitende tijdrit kan hij nog wel een minuutje pakken, dus dan mag hij er vier verliezen in de bergen. Maar de ritten die we gaan krijgen zijn wel heel anders dan wat we gehad hebben. We krijgen meer en langere beklimmingen, waarin ook het ploegenspel belangrijk wordt."

Mollema zelf richt zich eerder op een podiumplaats dan op de eindzege. "Er staan sterke renners voor me, het wordt niet makkelijk om die minuten goed te maken. Dumoulin staat er nu erg goed voor en dan komt er ook nog een tijdrit aan, dus de eerste plaats is nu niet aan de orde. Maar ik blijf vechten voor elk plekje."

De week van rood, wit en roze