Ontspoorde trein bij station Ede-Wageningen ANP/Gino Press

Het veiligheidssysteem van spoorbeheerder ProRail heeft vrijdag een trein bij station Ede-Wageningen laten ontsporen nadat die door reed was gereden. Hierdoor is voorkomen dat de trein op de hoofdbaan terechtkwam. ProRail bevestigt berichtgeving daarover bij Omroep Gelderland.

De sprinter raakte vrijdagmiddag rond 15.40 uur bij het station Ede-Wageningen naast de rails nadat een zogeheten ontspoortong in werking was getreden. Dat is een soort noodrem in een wissel, waardoor de trein uit de rails loopt. Volgens een woordvoerder is het een extra maatregel als andere systemen hebben gefaald.

'Geen paniek'

In de sprinter zaten zo'n 25 mensen. Niemand raakte gewond. De trein reed nog langzaam. De wielen van het eerste treinstel kwamen naast het spoor terecht.

Volgens een inzittende was er geen paniek. De passagier vertelde een verslaggever van De Gelderlander dat "het voelde als een hobbeltje. Iedereen bleef rustig." Volgens ProRail is er alleen wat schade ontstaan aan de dwarsliggers.

Nadat er een trapje was gebracht, mochten de reizigers de trein uit. Ze liepen terug naar het station en gingen verder met de bus.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk of deze noodstop automatisch in werking is getreden of dat iemand die zag dat het fout ging, de noodstop heeft laten maken. De Inspectie Leefomgeving en Transport en ProRail doen onderzoek naar de oorzaak van het incident.

Spoortongen worden gebruikt op trajecten waar langzaam wordt gereden. De woordvoerder van ProRail kon niet zeggen op hoeveel plaatsen ontspoortongen in het spoorwegennet zijn aangebracht. Ook kon hij niet zeggen of het systeem vaker is gebruikt, maar vast staat dat het uitzonderlijk is.

Vorige maand is zo'n veiligheidsmaatregel aangelegd op de Brabantroute bij Dordrecht. Omdat daar veel goederentreinen rijden, is besloten aanvullende maatregelen te nemen.

STER reclame