Dumoulin: controle houden en niet te druk maken

Met gemengde gevoelens kijkt rozetruidrager Tom Dumoulin naar de derde week van de Ronde van Italiƫ. "Het wordt hectisch, dus ik kan niet zeggen dat ik ernaar uitkijk, maar ik kijk er zeker ook niet tegen op."

Dumoulin en Ten Dam blijven ontspannen op rustdag

De laatste zes dagen van de Giro bestaan uit vijf bergetappes met in totaal zeventien beklimmingen. Dumoulin verdedigt een voorsprong van 2 minuten en 41 seconden op de Colombiaan Nairo Quintana, "Ik heb altijd vraagtekens. Als sporter ben je nooit helemaal zeker van je zaak. De sporters die dat zeggen, liegen", zegt Dumoulin.

"Het wordt gewoon heel lastig. Ik vraag me af hoe het zal zijn en hoe ik me ga voelen. Het wordt heel anders dan de eerste weken van de Giro. Ik moet gewoon onder controle houden wat ik onder controle kan houden en me er verder niet te druk over maken."

Het parcours van de etappe van morgen NOS

Dumoulin heeft de rustdag gebruikt voor een trainingsritje van anderhalf uur. "We hebben vrij rustig gereden en af en toe doorgetrokken. Het was een vlak rondje, maar dat maakt weinig uit. We hebben de heuvels niet bewust gemeden."

"In het verleden heb ik altijd rustig aan gedaan op een rustdag en dat is me altijd goed bevallen. Ik heb nog nooit slechte benen gehad na een rustdag. Eens zal de eerste keer zijn, maar ik voel me daar goed bij."

Het algemeen klassement NOS

Mocht Dumoulin met een kleine achterstand uit de bergen komen, dan is er nog geen man overboord. Op de slotdag staat namelijk nog een tijdrit van 29,3 kilometer op het programma. Als specialist zou de Limburger daar eventueel nog enige plooien kunnen gladstrijden. In de tijdrit van vorige week over 39,8 kilometer pakte Dumoulin liefst 2.53 op Quintana.

"Die tijdrit is maar tien kilometer korter, maar in tijd is hij veel korter dan de tijdrit van vorige week omdat het parcours vlak is. Ik verwacht niet zo veel te kunnen pakken als in de eerste tijdrit, maar ik moet wel wat extra kunnen winnen."

Ploegleider Visbeek: we moeten het overzicht bewaren