De diamant heeft een gewicht van ruim 26 karaat Sotheby's

In een ring die dertig jaar geleden voor tien pond op een Engelse rommelmarkt werd gekocht, blijkt een diamant ter waarde van zo'n 300.000 pond te zitten. De koper heeft hem al die jaren gedragen zonder enig besef van de werkelijke waarde.

De diamant heeft een gewicht van ruim 26 karaat. Omdat de steen uit de negentiende eeuw op een ouderwetse manier is geslepen, fonkelt hij niet zoals hedendaags geslepen diamanten. Slijpers vonden vroeger het gewicht belangrijker dan de helderheid.

Pas toen een juwelier zei dat de steen wel eens een behoorlijke waarde zou kunnen hebben, bracht de eigenaar die naar het veilinghuis. Een taxateur van Sotheby's controleerde de diamant op echtheid en schatte zijn waarde tussen de 290.000 en 405.000 euro. De witte diamant wordt binnenkort geveild.

De huidige eigenaar wil anoniem blijven. Hij kocht de ring in de jaren 80 op een rommelmarkt in de Londense wijk Isleworth. Volgens het veilinghuis is het niet iemand die de vlooienmarkten afloopt op zoek naar een buitenkans.

STER reclame