Ten Dam: Dumoulin mag mij blijven verrassen

Ten Dam: Dumoulin mag me blijven verrassen

Met het ingaan van de slotweek van de Giro d'Italia zien de zaken er goed uit voor klassementsleider Tom Dumoulin. En dus ook voor zijn belangrijkste knecht Laurens ten Dam. "We zijn er nog niet, maar we staan er beter voor dan vooraf gehoopt. Dat is een feit", zegt Ten Dam.

Dumoulin heeft een voorsprong van 2 minuten en 41 seconden op zijn naaste achtervolger Nairo Quintana. "Maar", waarschuwt Ten Dam, "er komen nog vijf bergritten aan en dat is toch wel pittig."

Aan spanning zal Dumoulin volgens zijn ploeggenoot in ieder geval niet ten onder gaan. "Nee, hij is er vrij chill onder. Eigenlijk de Tom zoals ik hem ken. We hebben nog steeds veel lol aan tafel. Ik denk dat het stressniveau bij de journalisten en fans hoger is dan bij ons."

Tom Dumoulin (in het roze) en Laurens ten Dam twee plekjes voor hem AFP

Dumoulin dankt de roze trui niet alleen aan zijn ijzersterke tijdrit. De Limburger toonde zich zaterdag ook bergop de sterkste. Tot verbazing van velen, onder wie Ten Dam.

"Het is voor mij geen verrassing dat Tom een goed klassement kan rijden, maar dat hij zelfs de beste klimmers klopt in een aankomst bergop, had ik niet verwacht."

Hoge cols

"Ik heb hem altijd gezegd dat hij zich op grote rondes moest concentreren, maar ik zag meer een soort Bradley Wiggins in hem. Iemand die tijd pakt in de tijdritten en aanklampt in de bergen. Maar nu pakt Tom zelfs in de bergen tijd."

Maar, zoals Ten Dam zelf al memoreerde, de zwaarste bergritten moeten nog komen. "We gaan nu het echte hooggebergte in, met grote cols boven de tweeduizend meter. Ik hoop dat Tom dat ook aankan. Hij mag me blijven verrassen."