Een pakjesbezorger van PostNL neemt oude inktpatronen in in de Amsterdamse Jordaan
NOS NieuwsAangepast

Veel afgedankte apparaten mee met PostNL

Een proef van recyclingorganisatie Weee om via de pakjesbezorgers van PostNL elektrische apparaten in te zamelen bij particulieren, blijkt een succes. In delen van Groningen, Dordrecht en de binnenstad van Amsterdam kunnen mensen hun apparaten meegeven.

"We krijgen veel positieve reacties", zegt Weee-directeur Reint Sekhuis. "Per route van zo'n 150 pakjes halen we 6 apparaten op. Dat lijkt niet heel veel, maar als je het naar heel Nederland zou vertalen, zijn dat 3 tot 4 miljoen apparaten per jaar."

Jaarlijks komen meer dan 100 miljoen kleine elektrische apparaten, zoals mixers, koffiezetapparaten en stofzuigers op de Nederlandse markt. Slechts een derde van de afgedankte apparaten wordt ingezameld, een derde komt in de vuilnisbak en een derde belandt ergens in een kast of op zolder.

Batterijen en zware metalen

Volgens Europese regels moet 45 procent van alle elektrische apparaten worden ingezameld. Vanaf 2019 moet dit zelfs 65 procent zijn.

Bij grote apparaten zoals wasmachines en koelkasten gaat het inzamelen beter doordat de oude spullen meestal meegenomen worden als de nieuwe worden gebracht. "Wat de kleine elektronica betreft valt er nog veel te winnen", zegt Sekhuis.

En dat is belangrijk, omdat er veel schadelijke stoffen in het milieu komen als deze spullen in de vuilnisbak belanden. "Er zitten vaak nog batterijen in. Ook bevatten ze zware metalen."

Tweede leven

Van de apparaten die opgehaald worden via PostNL krijgt 5 tot 10 procent een tweede leven, via kringloopwinkels. De rest gaat naar recyclebedrijven, die de vervuilende materialen eruit halen en de rest verwerken tot bruikbare kunststoffen en metalen. Uiteindelijk blijft er dan 10 procent over wat verbrand wordt in verbrandingsovens.

Eind dit jaar bekijkt Weee samen met PostNL en brancheorganisatie Thuiswinkel.org of de inzameling landelijk wordt ingevoerd. Ook lopen gesprekken met andere bezorgers, zoals DHL.

Goede reacties

Pakjesbezorger Krijn Tang krijgt goede reacties in de Amsterdamse Jordaan. "Mensen zijn enthousiast. Ze vinden het makkelijk omdat ze hun spullen niet meer zelf weg hoeven te brengen." Zijn collega's daarentegen zijn verdeeld. "Het wordt steeds drukker bij ons, en dan krijg je dat er ook nog een keer bij." Hij zelf heeft er geen moeite mee. Veel extra werk vindt hij het niet. "Je pakt het aan en je legt het in een bak. Dat is alles."

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is positief over de proef. "Het is een hartstikke goed initiatief, vooral omdat er geen extra autokilometers mee gemoeid zijn. Het is een milieuvriendelijke manier en maakt het voor de consument makkelijk om zijn spullen in te leveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl