De meer dan verdiende kussen voor winnaar Tom Dumoulin
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: Trump on tour, een slim manneke en formatiegedoe

Heb je dit weekend weinig nieuws gevolgd? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Gisteren kwam de Amerikaanse president Trump aan in Saudi-Arabië. Dat was de eerste tussenstop op een ambitieuze negendaagse reis. In de hoofdstad Riyad zette Trump nog dezelfde dag zijn handtekening onder een enorme wapendeal ter waarde van 110 miljard dollar. Vandaag hield de Amerikaan een speech voor 55 leiders van islamitische landen waarin hij opriep het islamitisch extremisme agressief te bestrijden.

Op het moment dat Trump vrijdag in zijn Air Force One onderweg was naar Saudi-Arabië, kreeg hij het voor zijn kiezen in zijn eigen land. The New York Times berichtte dat hij FBI-directeur Comey een mafketel had genoemd in een gesprek met de Russische Buitenland-minister Lavrov. Ook zou Trump hebben gezegd dat het ontslag van Comey de enorme druk op hem verlichtte.

Ongeveer gelijktijdig schreef The Washington Post dat een huidige werknemer van het Witte Huis de bijzondere belangstelling geniet van onderzoekers die kijken naar banden tussen Trumps team en Rusland.

Nederland heeft uitzicht op de eerste overwinning in een grote wielerronde sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. De 26-jarige Tom Dumoulin deed dit weekend namelijk goede zaken in de Giro. Door een ritzege bergop zaterdag verstevigde hij zijn positie als leider van het klassement.

Vandaag pakte zijn naaste belager Quintana wel zes (bonificatie-)seconden terug, maar Dumoulin heeft nog altijd een voorsprong van 2.41 op de Colombiaan. Over precies een week is duidelijk of Dumoulin Zoetemelk aflost. Dan is in Milaan de laatste etappe, een tijdrit.

Dumoulin: af en toe ben ik best een slim manneke

Nadenken over het nu verder moet, dat was de opdracht die formateur Schippers de politieke partijen vrijdag meegaf. Het is afwachten wat de partijleiders de komende week tegen Schippers gaan zeggen, maar de voortekenen zijn ongunstig. Zo lijkt D66 nog steeds niets te zien in gesprekken met de ChristenUnie.

Partijprominent en wethouder in Amsterdam, Ollongren, ziet te veel inhoudelijke verschillen bij levensbeschouwelijke onderwerpen. En een combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft ook maar een hele krappe meerderheid, zei ze in Nieuwsuur en WNL op Zondag. Volgens politiek verslaggever Ron Fresen lonkt D66 naar de SP en PvdA.

D66-kopstuk gelooft niet in kabinet met ChristenUnie

Een Amsterdamse wijkagente deed zaterdag een experiment in haar wijk Osdorp. Ze droeg tijdens haar werk een hoofddoek, volgens het Amsterdamse PvdA-raadslid Sofyan Mbarki "uit solidariteit en omdat ze voor een divers korps is". De agente is geen moslima. "Ze deed dit alleen maar om uit te zoeken wat de reactie van de samenleving zou zijn."

De agente reageerde hiermee op politiechef Aalbersberg. Die wil een discussie wil over afschaffing van het hoofddoekverbod voor politieagentes.

Ze is geen royal, maar haar huwelijk had wel koninklijke allure. Pippa Middleton, zus van, trouwde zaterdag met bankier James Matthews. Aanwezig waren onder meer zwager prins William en zus hertogin Catherine en hun kinderen George en Charlotte.
De jongere broer van William, prins Harry was er ook. Helaas voor de royaltywatchers zonder zijn vriendin. Hij hield zich aan de gulden regel aan het hof: no ring, no bring.

Huwelijk van het jaar: schoonzusje van prins William trouwt

De competitie zit er op, maar toch wordt er nog volop gevoetbald. Roda JC was vanmiddag dicht bij degradatie, maar door een doelpunt vlak voor tijd redde de ploeg zich tegen Helmond Sport. In de finale van de nacompetitie speelt Roda tegen MVV. De andere wedstrijd om een plek in de eredivisie gaat tussen NAC, dat Volendam uitschakelde, en NEC dat te sterk was voor Emmen.

De strijd om het laatste ticket in de voorronde van de Europa League gaat tussen FC Utrecht en AZ. De Utrechters versloegen zaterdag Heerenveen. AZ was veel te sterk voor FC Groningen

Ajax bereidt zich voor op de finale van de Europa League, woensdag tegen Manchester United. De voortekenen zijn niet gunstig: altijd als een Nederlandse ploeg tegen Manchester moest in de knock-outfase van een Europees toernooi liep het verkeerd af.

En verder deze week...

President Trump vliegt maandag naar Israël. Later in de week ontmoet hij de paus in Vaticaanstad, is hij in Brussel voor NAVO-overleg en gaat hij naar Sicilië voor een topconferentie van de G7.

Voor de rechtbank in Utrecht staan vanaf maandag drie badmeesters van een zwembad in Rhenen en twee leerkrachten van een basisschool terecht vanwege de dood van een 9-jarig meisje. Ze verdronk in 2015 tijdens het schoolzwemmen.

In Italië wordt dinsdag stilgestaan bij de moord op onderzoeksrechter en maffiabestrijder Giovanni Falcone. Het is dan 25 jaar geleden dat zijn auto werd opgeblazen.

Ruim 14 jaar na de moord op Alex Wiegmink staan twee verdachten woensdag terecht. De zaak is bekend als de Posbankmoord. Wiegmink was daar aan het hardlopen toen hij werd gedood.

Wint Ajax woensdag de finale van de Europa League tegen Manchester United, dan is er donderdag een huldiging op het Museumplein.

Voor moslims staat de ramadan weer voor de deur. Afhankelijk van wanneer de nieuwe maan te zien is begint de islamitische vastenmaand vrijdag of zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl