Dumoulin kijkt uit naar rustdag na stressvolle etappe

Dumoulin: het was een rottig en stressvol dagje

In zijn roze leiderstrui kijkt Tom Dumoulin uit naar de rustdag van morgen. "Je zult mij nooit horen zeggen dat ik niet blij ben met een rustdag."

Na een onrustige etappe kan hij de rust goed gebruiken. "Het was een supersnel en rottig dagje. Toen ik over de finish kwam, was ik wat agressief, dan was het stiekem toch stressvol."

Jungels wint etappe, roze trui Dumoulin niet in gevaar

In de afdaling van de Miragolo San Salvatore ging Nairo Quintana onderuit, waarna Dumoulin zijn verantwoordelijkheid als leider in koers nam: hij vroeg de renners op de Colombiaan te wachten.

"Dat is wel zo netjes, denk ik. Hij was sowieso wel teruggekomen, maar het is geen moment om volle bak te gaan koersen."

Zes bonificatieseconden

Quintana werd tweede in de etappe en pakte daarmee zes bonificatieseconden op Dumoulin. "Daar baal ik niet echt van", reageert de Limburger nuchter. Hij heeft nog altijd een voorsprong van 2.41.

Tom Dumoulin EPA

Pas na 120 kilometer kwam er een grote kopgroep echt weg van het peloton. "Daarna begon Orica meteen te rijden. In de slotfase (de laatste vijftig kilometer gingen over het parcours van de Ronde van Lombardije, red.) waren er wat linke afdalingen, dat maakte het stressvol."

Ploegleider Aike Visbeek verwachtte een aanval van Vincenzo Nibali in de afdaling van de Selvino, maar die bleef uit. "We gingen niet volle bak naar beneden", zegt Dumoulin, die niet in de problemen kwam.