Melania Trump, die met haar man een bezoek brengt aan Saudi-Arabië, heeft in een tweet de vooruitgang van de positie van Saudische vrouwen geprezen. Ze postte een foto van haarzelf, omringd door werkneemsters in een servicecentrum van General Electric in de Saudische hoofdstad Riyad.

Zoals gebruikelijk in Saudi-Arabië, waar de seksen in het openbaar streng gescheiden zijn, werken er alleen maar vrouwen in de onderneming.

Melania moedigde de circa 200 vrouwen bij GE aan om samen te werken en hun kinderen goed op te voeden. Ze bekende dat zijzelf een evenwicht probeert te vinden tussen haar rol als first lady en het moederschap.

Geen hoofddoek

De presidentsvrouw reist blootshoofds in Saudi-Arabië, evenals haar stiefdochter Ivanka, die optreedt als adviseur van president Trump. Westerse vrouwen hoeven zich in het streng-islamitische land niet aan de kledingvoorschriften voor vrouwen te houden. Donald Trump wees in het recente verleden de weigering van onder meer Michelle Obama en Hillary Clinton om een hoofddoek te dragen in Saudi-Arabië nog scherp af.

Saudische vrouwen moeten zich niet alleen aan strenge kledingvoorschriften houden, maar ook voor alle activiteiten buitenshuis, zoals studeren en reizen, toestemming vragen aan mannelijke familieleden. Vorig jaar tekenden zo'n 14.000 vrouwen een petitie om een eind te maken aan de verplichte mannelijke bescherming, en overhandigden die aan de regering.

Ook riep prins Alaweed, een invloedrijk lid van de koninklijke familie, eind vorig jaar op om het verbod op autorijden door vrouwen te schrappen. Hij noemde het zowel een economische noodzaak als een recht dat vrouwen auto kunnen rijden. Er is sindsdien nog niets veranderd.

STER reclame