Jungels wint etappe, roze trui Dumoulin niet in gevaar

Ook in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia is de roze trui van Tom Dumoulin niet in gevaar gekomen. Hij finishte in Bergamo in een groep met klassementsrenners in het spoor van ritwinnaar Bob Jungels.

De Luxemburger van QuickStep reed eerder deze Giro vijf dagen in het roze. Hij was de rapste sprinter van het stel, waartoe naast Dumoulin ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk behoorden.

Dumoulin moest in het algemeen klassement zes bonificatieseconden toegeven op Nairo Quintana. De Colombiaan werd tweede en staat nu 2.41 achter op de Nederlander. Thibaut Pinot, de nummer drie van de etappe én van het klassement, pakte vier bonificatieseconden en volgt op 3.21.

Valpartij Quintana

Quintana nam vandaag op 35 kilometer van de finish een bocht iets te wijd, raakte achterop, maar Dumoulin sommeerde de rest even gas terug te nemen waardoor de Colombiaan weer kon aansluiten.

Er werd de hele dag al ontstellend hard gereden in de heuvelachtige etappe over 199 kilometer (ruim 45 kilometer per uur) en ook in de laatste 50 kilometer (identiek aan de finale van de laatste Ronde van Lombardije) bleef het tempo verschroeiend hoog.

Dat was vooral spijtig voor Jense van Rensburg, Luis Leon Sánchez, Rudy Molard, Pierre Rolland en Philip Deignan, die diep in de finale uitzicht leken te hebben op de overwinning.

Mollema versnelt

De vluchters werden in Bergamo, op een venijnig klimmetje met de top op 3,5 kilometer van de streep, opgeraapt, waarna Jungels net voor de top gas gaf. Vincenzo Nibali vloog achter hem aan, met Dumoulin, Domenico Pozzovivo, Nairo Quintana, Mollema en Thibaut Pinot in z'n spoor.

Mollema probeerde te verrassen met een versnelling in de finishstraat, maar trok onbedoeld de sprint aan voor de rest. Quintana werd tweede, Pinot derde.

1/2De toptien van de etappe NOS
2/2Het algemeen klassement NOS

Kruijswijk kon weer met de besten mee en klom een plaatste, omdat de nummer zeven van het klassement, Tanel Kangert, over de kop vloog bij een verkeerszuil op 7 kilometer en de Giro heeft moeten verlaten.

Dat kon de pret niet drukken voor ritwinnaar Jungels. "Het is ongelofelijk om een Giro-etappe te winnen. Ik probeerde het op de slotklim, maar die was langer dan verwacht. Ik had een goede positie in de afdaling, op het juiste moment ging toen ik de sprint aan."