NOS VoetbalAangepast

Jordi Cruijff: als Ajax wint, wint de romantiek

Jordi Cruijff: mijn vader twijfelde of ik Bosz kon halen

"Ik wil graag dat als ik hier ooit wegga, de mensen zeggen dat ik een positieve bijdrage heb geleverd. En niet alleen aan Maccabi, maar het gehele voetbal hier. Dat het professioneler is geworden en dat er een stap is gemaakt."

Kortom, gebrek aan ambities kan Jordi Cruijff niet aangewreven worden. Hij is al sinds 2012 technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv. En met succes, hoewel de club na drie landstitels op rij de laatste twee seizoenen Hapoel Beër Sjeva voorrang heeft moeten verlenen.

Bosz in Tel Aviv

In de winter van 2016 haalde hij trainer Peter Bosz weg bij Vitesse. Legendarisch is inmiddels het beeld van Jordi Cruijff en Bosz op een bankje met tussen hen in Johan Cruijff, niet lang voordat senior zou overlijden. "Ze hebben heel wat uurtjes samen over voetbal gesproken", vertelt Jordi over die ontmoeting van een dik jaar geleden. "Ik denk dat er wederzijds respect was."

Hij weet wel zeker eigenlijk. Johan begreep dan ook wel dat zijn zoon Bosz wilde strikken. "Hij zei: goede keuze, maar die kun je nooit halen. Zo'n soort opmerking maakte hij. Maar ik ben vol voor Peter Bosz gegaan. Mijn vader was trots toen het gelukt was."

Jordi Cruijff, Johan Cruijff en Peter Bosz in Tel Aviv

"Het is niet makkelijk in zo'n heel vreemd land, maar Peter heeft zijn gedachten over voetbal er snel in gekregen hier. Niet alleen het snel de bal veroveren, maar ook hoe je staat in het veld als je aanvalt, dat je altijd voorbereid bent op een counter. Details. Alle trainers willen dat natuurlijk, maar niet alle trainers krijgen dat voor elkaar."

Een half jaartje later was Bosz echter alweer vertrokken. Weggelokt door Ajax. Ook in Amsterdam liep de trainer het landskampioenschap net mis, maar ontving hij wel waardering voor het spel van de ploeg in met name het laatste deel van het seizoen. En daarin lonkt nog altijd een hoofdprijs: woensdag staat Ajax tegenover Manchester United in de Europa League.

Jordi Cruijff: romantisch als Ajax de finale wint

Het succes verrast Cruijff niet. "Het is niet verbazingwekkend als je weet dat Ajax altijd wel kwaliteit in het elftal heeft en dat Bosz als trainer bepaalde ideeën over voetbal heeft. Ajax wist natuurlijk ook dat hij goed bij de club paste."

Proces

"Maar laten we niet vergeten dat het in het begin van het seizoen een maandje moeilijk was. Waarschijnlijk zijn toen net de punten misgelopen voor het kampioenschap. Maar dat is normaal. Het is een proces, met jonge spelers kost dat tijd."

Zijn vader zal in lengte van dagen in één adem genoemd worden met Ajax - en al helemaal als straks de Arena in Johan Cruijff Arena is omgedoopt - maar Jordi heeft juist een verleden bij uitgerekend Manchester United.

Jordi Cruijff: vernoemen stadion 'absolute eer voor mijn vader'

"Manchester United is een fantastische club. Absolute top. Maar ik was daar niet blijer dan bij een kleine club in Spanje, bij Alavés. Toen merkte ik al dat ik liever gewoon blij ben, het naar mijn zin heb en voel dat ik belangrijk kan zijn dan dat ik bij een grote club zit en een nummer ben. Daar haal ik veel meer voldoening uit."

Dat Ajax de finale van de Europa League heeft gehaald, doet hem deugd. "Een jonge ploeg, leuk voetbal, en onder Peter Bosz die natuurlijk hier heeft gezeten. Dat is ook goed voor Maccabi."

"Manchester United is een club van honderden miljoenen, Ajax een opleidingsclub die steeds weer spelers moet laten gaan die op hun top zijn. Als Ajax wint, wint de romantiek. Net zoals Leicester vorig jaar tegen alle verhoudingen in Engels kampioen werd. Wie heeft in het begin van het seizoen gezegd dat Ajax de Europa League-finale zou halen...?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl