Dumoulin: op het einde had ik nog wat over

Dumoulin: af en toe ben ik best een slim manneke

Het was spierballen tonen wat Tom Dumoulin in de veertiende etappe van de Giro d'Italia deed. Hij pareerde een aanval van Nairo Quintana en won op een indrukwekkende wijze de etappe.

Na afloop erkende de rozetruidrager dat zelfs hij dit niet had verwacht. "Nee. Natuurlijk droom je hiervan, maar dit is ongelooflijk. Echt top", sprak de Nederlander na het vergroten van zijn voorsprong in het klassement.

Tijdens de onregelmatige slotklim naar Oropa leek het er aanvankelijk niet op dat de Nederlander van Sunweb de rit zou winnen. Na de aanval van Quintana moest hij eerst passen.

"Ik wist dat hij ging aanvallen, maar kon hem niet volgen. Maar ik bleef rustig en heb denk ik een heel slimme klim gereden. Ik pakte mijn eigen tempo, kwam steeds dichterbij en op het einde had ik wat over."

Dumoulin wint etappe en vergroot voorsprong

Samen met Mikel Landa en Ilnoer Zakarin kwam Dumoulin terug in het wiel van zijn Colombiaanse concurrent. In de laatste meters koos Zakarin voor de aanval.

"Ik wilde hem gewoon volgen, maar toen ik merkte dat Quintana moest lossen, ben ik vol gas tot het einde gegaan. En ik had zelfs nog de benen om Zakarin in te halen. Hoe ik dat geflikt heb, weet ik nu eigenlijk nog steeds niet", concludeerde de nuchtere Limburger.

Milaan is nog ver

Mede dankzij bonificatieseconden is zijn voorsprong op nummer twee Quintana met 24 seconden vergroot naar 2.47. De roze droom begint steeds meer werkelijkheid te worden voor Dumoulin, met nog een week te gaan.

"Maar dat zal een heel zware week worden met al die bergen op komst. Milaan is nog ver."

De overwinning betekende voor Dumoulin dat hij nu in alle grote rondes een tijdrit en een bergetappe heeft gewonnen. Ook is hij de nieuwe leider in het bergklassement. "Dat is geen toeval meer, denk ik."

Quintana onder de indruk

Ook Quintana is onder de indruk van Dumoulin. "Het ging een beetje anders dan verwacht", zei hij in zijn eerste reactie. "We hebben gezien hoe sterk de leider is."