Dumoulin wint etappe en vergroot voorsprong

Een ijzersterke Tom Dumoulin heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Nederlandse rozetruidrager pareerde een aanval van Nairo Quintana en kwam na 131 kilometer koers als eerste over de streep in Oropa.

De rit kende een vlakke aanloop, waarin Sergej Lagoetin, Daniel Martinez en Natnael Berhane vooruit mochten rijden. Nadat de drie op 17,6 kilometer van de meet waren ingerekend, ontbrandde de strijd op de 11,7 kilometer lange slotklim.

Zakarin en Quintana in aanval

Nadat Diego Rosa en Igor Anton vergeefs hadden aangevallen, viel Ilnoer Zakarin op ruim 5 kilometer van de finish als eerste van de favorieten aan.

Zakarin kreeg Domenico Pozzovivo en Adam Yates met zich mee, waarna even later nummer twee Quintana aanviel, de leiders bijhaalde en hen achterliet.

Het peloton in de veertiende etappe, met Tom Dumoulin in het midden AFP

Dumoulin bleef aan kop van de groep met favorieten zijn eigen straffe tempo rijden. Als gevolg van dat machtsvertoon haakten onder anderen Thibaut Pinot en Bauke Mollema af.

Met nog 1,7 kilometer te gaan, achterhaalde Dumoulin Quintana, waarna ook Nibali loste uit de groep, waarin Steven Kruijswijk lang standhield.

In de slotkilometer ging Zakarin in de aanval, maar Dumoulin overvleugelde de Rus net voor de meet. Quintana verloor 0.14, Nibali 0.43 en Mollema bijna twee minuten.

Dumoulin: af en toe ben ik best een slim manneke

Voorsprong vergroot

In het klassement heeft Dumoulin, die ook tien bonificatieseconden pakte, nu een voorsprong van 2.47 op Quintana. Thibaut Pinot is de nieuwe nummer drie. Mollema zakt naar de zesde plaats.

Na afloop erkende de rozetruidrager dat zelfs hij dit niet had verwacht. "Nee. Natuurlijk droom je hiervan, maar dit is ongelooflijk", sprak de Nederlander na het vergroten van zijn voorsprong in het klassement.

"Ik kon zijn aanval niet volgen, maar ik bleef rustig. Ik pakte mijn eigen tempo, kwam steeds dichterbij en op het einde had ik wat over."

STER reclame