Andre Rieu ANP

André Rieu moet een boete betalen omdat hij een onbemand vliegtuigje heeft ingezet bij een reeks optredens van zijn orkest, vorig jaar zomer op het Vrijthof in het centrum van Maastricht. Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in de regionale krant De Limburger. Het is in Nederland verboden om met een drone boven een binnenstad te vliegen.

Twee weken geleden werd bekend dat Rieu een forse boete moet betalen wegens kinderarbeid. Hij liet bij zijn optredens op het Vrijthof een groep minderjarige Roemeense panfluitisten optreden tot middernacht. Kinderen mogen in Nederland niet werken na 23.00 uur. De hoogte van die boete is niet bekendgemaakt.

Peperduur apparaat

Rieu liet vorig jaar ook eenhightechdrone boven het Vrijthof vliegen. Het peperdure apparaat werd door de politie in beslag genomen vanwege het vliegverbod boven binnensteden. Bovendien ligt Maastricht in de aanvliegroute van Maastricht-Aachen Airport.

De zaak werd overgedragen aan de Landelijk Coördinerend Luchtvaartofficier van Justitie van het parket Haarlem. Die heeft Rieu een schikkingsvoorstel gedaan in de vorm van een boete, laat zijn woordvoerster weten. "Hij heeft het bedrag inmiddels betaald en daarmee voorkomen dat hij voor de rechter moet verschijnen", zegt ze.

Mensenmenigte

De productieleider en zoon van André, Pierre Rieu, bevestigt in De Limburger dat de boete is betaald. Hij wil niets kwijt over de hoogte. "Maar de drone is weer in ons bezit", aldus Rieu junior.

Hij benadrukt dat de drone niet boven de mensenmenigte op het Vrijthof heeft gevlogen. Van een risicovolle situatie was in zijn ogen geen sprake. Niettemin zegt hij begrip te hebben voor het optreden van de politie. Rieu: "We hebben onze les nu wel geleerd."

STER reclame