'Dumoulin heeft alles: tijdrijden, klimmen én charisma'

Harmeling: Dumoulin gaat niet veel verliezen in slotweek

"Tom Dumoulin gaat de Giro winnen. Hij kan hem alleen verliezen als hij in het pak wordt gestoken." Zo, die staat. Het vertrouwen van ex-profwielrenner Rob Harmeling in de 26-jarige Limburger is bijna grenzeloos.

"Niemand weet waar zijn plafond ligt, ook zijn concurrenten niet. Dumoulin is elk jaar beter geworden. Hij heeft alles: de beste tijdrit, sterke klimmersbenen en vooral rust."

Dumoulin maakt dit jaar zo'n sterke en vooral stabiele indruk op Harmeling dat in zijn ogen alleen een combine van zijn voornaamste concurrenten roet in het eten zou kunnen gooien.

"De ploegen van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana gaan het zeker proberen. Niet alleen bergop, maar ook in de afdaling en zeker op het vlakke tussenin. En hoewel de ploeg van Dumoulin onthoofd is door het uitvallen van Wilco Kelderman, zijn ze juist heel goed op die tussenliggende stukken."

Rob Harmeling als profwielrenner ANP

Zelf reed Harmeling een keer de Ronde van Italië. In 1991 werd hij namens TVM 113de. Destijds was hij één van slechts zes Nederlanders in de Giro, die geen enkel aansprekend resultaat wisten te boeken.

"Maar ik reed me toen wel in de Tourploeg", herinnert Harmeling zich. "Natuurlijk, dat waren magere jaren voor Nederland in de Giro. Maar bij alle oud-profs heeft de Giro een speciaal plekje. Ook bij mij."

En dus wil Harmeling zo min mogelijk missen van 'de week van de waarheid' in de Giro. Een week vol bergetappes die begint met een Nederlander in het roze en een op de derde plaats.

Grote motor Dumoulin

"In de bergen is Quintana natuurlijk in het voordeel. Maar ik denk niet dat Dumoulin op achterstand komt. Hij heeft een hele grote motor en kan zijn concurrenten, als het iets minder steil is op zo'n klim, ook pijn doen", aldus Harmeling.

"Zo'n volle week met bergen sloopt Quintana ook, hè. En hij wil ook nog de Tour rijden. Als Quintana nu tien keer in het rood moet om van Dumoulin af te komen, gaat dat onbewust toch meewegen."

In de 100ste Giro moet in totaal 3 keer de hoogte van de Mount Everest worden bedwongen; meer dan de helft daarvan in de laatste week. NOS

In de week van de waarheid krijgen de renners liefst zes zware bergetappes voor de kiezen, te beginnen met de rit van zaterdag met een slotklim van 11,8 kilometer naar het Santuario di Oropa.

De opvallend ontspannen Dumoulin vergeleek die klim vrijdag met een testrit van 20 minuten, zoals hij dat met zijn ploeg in januari steevast doet. "En daar ben ik best goed in", lachte hij.

Iets extra's

"Die positiviteit slaat over op de ploeg", weet Harmeling. "Renners die voor zo'n kopman mogen rijden, kunnen altijd iets extra's. Vergelijk het eens met Kruijswijk dit jaar. Die had vorig jaar bijna de Giro gewonnen en kwam dit jaar voor het podium."

"Dat lukt niet en dan zie je opeens dat de één zijn afscheid aankondigt (Jurgen Van den Broeck) en de ander een meisje om een date vraagt in de tijdrit (Victor Campenaerts). Juist dan moet je alles doen om je kopman te helpen."

Tom Dumoulin in zijn roze trui Getty

Behalve zijn capaciteiten als renner maakt vooral het charisma van Dumoulin deze Giro grote indruk op Harmeling. "Hij straalt zoveel rust uit. Vergeet niet hoeveel er op een leider in de Giro afkomt. In elk hoekje schuilt gevaar, vanaf het moment dat je je hotelbed uit stapt."

"Juist zijn ploeg is heel goed in het meten van alles, zelfs de mate van stress. Dankzij die zekerheden, kan Dumoulin er naar buiten toe wat laconiek over doen."

'Wielrennen is ook bluffen'

En dat hoort ook bij het wielrennen, vindt Harmeling. "Wielrennen is ook bluffen. En Dumoulin kan dat. Hij durft zich te laten lossen om in zijn eigen tempo naar boven te rijden. Chris Froome bijvoorbeeld durft dat niet."

"Dumoulin is een leider met charisma. Iedereen voelt aan: dit is er eentje die de Tour kan winnen."