EPA
NOS NieuwsAangepast

Rohani winnaar presidentsverkiezingen Iran

Hassan Rohani (68) heeft de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen. De staatstelevisie heeft hem gefeliciteerd.

Bij de verkiezingen van gisteren kozen bijna 23 van de 40 miljoen stemmers voor Rohani, die er al een termijn heeft opzitten. Hij geldt binnen de Iraanse verhoudingen als gematigd. Zijn ultraconservatieve rivaal Raisi kreeg 15,5 miljoen stemmen. Omdat Rohani meer dan 50 procent kreeg, is een tweede stemronde niet nodig.

De opkomst was met 70 procent hoger dan waar op was gerekend. De stembureaus bleven langer open om de rijen wachtenden de kans te geven hun stem uit te brengen.

EPA
Vrouwen die willen stemmen wachten tot ze aan de beurt zijn

Iran heeft met Rohani voor een meer liberale koers gekozen met relatief meer politieke vrijheid en minder gespannen relaties met de rest van de wereld.

Correspondent Thomas Erdbrink ziet de uitslag dan ook als een signaal aan de ultraconservatieve leiders van Iran, die het land in een isolement willen houden en er strenge islamitische normen en waarden op na houden. "Dat spreekt duidelijk een heel groot deel van de bevolking niet aan", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Khamenei

Maar een verkiezingsoverwinning betekent niet dat Rohani eventuele hervormingsplannen zomaar kan doorvoeren. De dienst wordt in Iran uitgemaakt door een groep geestelijken, de zogenoemde Raad van Hoeders, waarvan de machtigste man de ayatollah Khamenei is.

"Khamenei heeft volgens de grondwet het laatste woord over, heel makkelijk, alles", zegt Erdbrink. Het zal dus heel lastig zijn voor Rohani om zijn beloften waar te maken. "Maar de Iraniërs zijn realisten. Ze weten dat hij niet heel veel kan doen", zei Erdbrink.

EPA
De conservatieve kandidaat Raisi bij het uitbrengen van zijn stem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl