Precies 396 kilometer. Zo ver is het fietsen van het ene naar het andere 'Van Gogh-dorp'. De afgelopen vijf dagen fietste een groepje Fransen vanuit Auvers-sur-Oise naar Zundert, de geboorteplaats van schilder Vincent van Gogh. De Fransen willen op die manier geld inzamelen voor de restauratie van de kerk in de Franse plaats.

De kerk werd wereldberoemd door een schilderij van Vincent van Gogh. Hij schilderde De kerk van Auvers rond 1890. De kerk heeft nu 600.000 euro nodig voor een opknapbeurt; het dak en het houtwerk moet gerestaureerd worden.

Ondernemers uit het Franse dorp hebben al 200.000 euro ingezameld. Om meer geld op te halen besloten negen inwoners van Auvers-sur-Oise naar Zundert te fietsen. Om vijf uur vanmiddag kwam het groepje aan bij het gemeentehuis waar ze in het Frans werden ontvangen door burgemeester Leny Poppe-de Looff.

De burgemeester bewondert de Franse fietsers. "Ik vond dat een welkomstwoord in het Frans wel het minste was wat ik kon doen", zegt ze tegen Omroep Brabant.

"We voelen ons vereerd dat we hier in Zundert mogen arriveren voor een heel interessant doel", zegt Veronique Le Clainche, een van de fietsers. Ze is wel een beetje moe. "We hebben tachtig kilometer per dag gefietst."

De gemeente heeft een rekeningnummer geopend waar mensen geld kunnen doneren. Het totaalbedrag wordt later overgemaakt naar de stad Auvers-sur-Oise, inclusief een compleet overzicht van alle donateurs.

STER reclame