'Trump tegen Russen: ontslag mafketel Comey verlichtte enorme druk'

Reuters

President Trump heeft tijdens het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gezegd dat het ontslag van "mafketel" Comey de enorme druk op hem verlichtte. Dat meldt The New York Times op basis van het officiële gespreksverslag over de ontmoeting.

"Ik heb onlangs de directeur van de FBI ontslagen. Hij was gek, een echte mafketel", zou Trump hebben gezegd. Hij gebruikte de aanduiding nut job voor Comey. De krant heeft het verslag niet, maar een ambtenaar die het document in zijn bezit heeft, las het voor aan de auteurs van het stuk. Een tweede bron heeft de grote lijnen bevestigd.

"Ik stond onder enorme druk vanwege Rusland. Dat is nu ten einde." Trump voegde daaraan toe: "Er loopt geen onderzoek naar mij." Het gesprek op 10 mei was een dag nadat politiek Washington op zijn grondvesten schudde door het ontslag van Comey.

Lavrov, Trump en de Russische ambassadeur Kisljak in de Oval Office EPA

In eerste instantie zei het Witte Huis dat het ontslag niets met het FBI-onderzoek naar eventuele banden tussen Trumps campagneteam en Rusland te maken had. In een tv-interview diezelfde week zei de president dat hij aan Rusland dacht toen hij de FBI-directeur de deur wees. Een golf van verontwaardiging en politieke druk leidde tot het aanstellen van een speciale aanklager.

Het verslag van de ontmoeting is gemaakt op basis van notities die tijdens het gesprek zijn gemaakt. Het is onder ambtenaren verspreid als het officiële verslag.

Onderzoek naar naaste medewerker Trump

The Washington Post meldt dat een huidige werknemer van het Witte Huis de bijzondere belangstelling geniet van onderzoekers die kijken naar banden tussen Trumps team en Rusland. De krant schrijft dat het volgens bronnen rond het onderzoek daarmee de hoogste regionen van politiek Washington heeft bereikt.

De bronnen willen niet zeggen wie het is, maar het zou iemand zijn in de nabije omgeving van Trump.

Trump is vanavond naar het Midden-Oosten gevlogen voor zijn eerste buitenlandse reis, die negen dagen duurt. Hij gaat naar Saudi-Arabië, Israël, Vaticaanstad, Sicilië (G7-top) en ontmoet de leiders van de andere NAVO-landen in Brussel.

Donald en Melania Trump gaan aan boord van Airforce One voor de eerste grote buitenlandse reis van de president Reuters