Hoogste aanklager Brazilië verdenkt president van corruptie

President Michel Temer Reuters

De hoogste openbaar aanklager van Brazilië verdenkt president Temer van onder meer corruptie en belemmering van de rechtsgang. De president kwam in opspraak door geluidsopnamen waarin hij het betalen van zwijggeld lijkt goed te keuren. Hij verscheen daarna op tv en zei niet te willen opstappen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof gaf gisteren het groene licht voor een onderzoek en heeft nu documenten vrijgegeven waarin de verdenkingen van aanklager Rodrigo Janot tegen Temer staan. Daarmee breidt het corruptieschandaal rond de bedrijven Petrobras en Odebrecht, dat Brazilië al jaren in zijn greep houdt, zich steeds verder uit.

Ze spreken hier van een zombie-president. Hij leeft niet, maar is ook niet echt dood.

Zuid-Amerika correspondent Marc Bessems

De problemen voor Temer zijn enorm, zegt correspondent Marc Bessems. Niet alleen juridisch, maar vooral ook politiek. "De druk om op te stappen is er van alle kanten. Maar hij wil niet weg. Een afzettingsprocedure was 24 uur geleden nog ondenkbaar, omdat hij over veel steun beschikte. Inmiddels is zijn naam besmet."

Het gevaar bestaat dat Temer aanblijft, maar dat hij niets meer voor elkaar krijgt omdat hij in opspraak is geraakt. "Ze spreken hier dan van een zombie-president. Hij leeft niet, maar is ook niet echt dood", zegt Bessems.

Dat zou volgens hem slecht nieuws zijn voor de economie. "De problemen in het land zijn enorm. Brazilië zit in een recessie en bedrijven en veel politici zeker aan de rechterkant willen dat het land weer bestuurd wordt."

Voorgangers Temer

Joesley Batista, de vleeshandelaar die de geheime opnames met Temer heeft gemaakt, zegt de afgelopen jaren 1,5 miljoen dollar smeergeld te hebben betaald met goedkeuring van de president. De Braziliaanse krant O Globo meldt dat volgens Batista de voormalige presidenten Luiz Inácio Lula da Silva en Dilma Rousseff tot 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen.

Batista is zelf verdachte in de corruptie-affaire en heeft een deal gesloten met justitie. In de opname met Temer is te horen hoe de president het betalen van zwijggeld aan de voor corruptie veroordeelde politicus Eduardo Cunha goedkeurt. Cunha zit een celstraf van 15 jaar uit.

De krant O Globo, die Temer tot nu toe steunde in zijn voornemens om hervormingen en bezuinigingen door te voeren, roept de president nu op om af te treden. In een hoofdredactioneel commentaar schrijft het blad dat de president op moreel, ethisch, politiek en bestuurlijk terrein tekortschiet.