Stressloze Dumoulin heeft nu al zin in slotklim

Dumoulin heeft zin in '20-minutentest' op slotklim: ben ik altijd goed in

"Al met al een goede dag. We zijn nooit in de stress geweest". Veel woorden maakte Tom Dumoulin niet vuil aan de dertiende etappe. De knop was al om bij Dumoulin.

Direct nadat hij in Tortona zijn tiende roze trui in ontvangst had genomen, probeerde hij een bakje (ietwat droge) rijst naar binnen te werken. "Ik heb van onze topkok weleens beter gehad", lachte Dumoulin. "Het moet maar. Snel aanvullen is belangrijk."

Morgen begint voor hem namelijk de week van de waarheid in de 100ste Giro d'Italia. "Een vlakke rit eigenlijk, tot de slotklim. Daar ben ik normaal gesproken goed in."

Twintig minuten

De slotklim naar het bedevaartsoord van Oropa zelf heeft Dumoulin overigens nog nooit gereden. "Ik ken hem alleen uit het rondeboek, maar de laatste zeven kilometer zijn steil. Dat duurt ongeveer twintig minuten, begreep ik. In januari doen we altijd 20-minutentests met de ploeg en daar ben ik altijd wel goed in. Dus daar maak ik me niet zo druk om."

Het zelfvertrouwen is groot bij de 26-jarige klassementsleider, die een voorsprong van 2.23 minuten verdedigt op nummer twee Nairo Quintana. "Ze moeten veel tijd terugpakken, dus ze zullen elke kans aangrijpen om mij zo snel mogelijk aan te vallen. Dan is het aan mij om rustig te blijven", weet Dumoulin. "Maar ook om mijn kansen te grijpen."