NOS NieuwsAangepast

De weersverwachting voor de komende decennia: vaker terrasweer

Aantal zomerse dagen gestegen

Door de opwarming van de aarde heeft Nederland er volgens het KNMI in de afgelopen 37 jaar gemiddeld tien zomerse dagen extra bij gekregen. Twee van die dagen vallen meestal in het voorjaar.

We spreken van een zomerdag als op het meetveld van het KNMI in De Bilt een temperatuur wordt gehaald van 25 graden of hoger. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst op dinsdag 16 en woensdag 17 mei, met respectievelijk 26,2 en 28,4 graden.

Ook vorig jaar viel de eerste zomerse dag in mei, maar in 2013 moesten we wachten tot 6 juni. De vroegste zomerse dag sinds het begin van de metingen in de Bilt in 1901 was op 14 april 2007.

Zo veel zomerse dagen hebben we over 30 jaar

De afgelopen 30 jaar is de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer met ruim 1 graad toegenomen. Hoge maxima worden dus steeds vaker gehaald. Jaarlijks mogen we nu rekenen op 26 zomerse dagen, waarvan gemiddeld vier in het voorjaar.

"De meeste mensen zijn wel blij met een aantal extra zomerse dagen", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "De keerzijde van de medaille is dat het aantal tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden ook gaat toenemen. En dat vinden mensen vaak minder fijn."

Hiemstra verwacht dat het aantal zomerse dagen nog verder zal toenemen. "In 2050 hebben we volgens de klimaatscenario's van het KNMI in plaats van 26 zomerse dagen jaarlijks 33 tot 47 zomerse dagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl