ANP

Toezichthouder ACM is een nieuw onderzoek begonnen naar de dienst 'datavrije muziek' van T-Mobile. ACM droeg de provider op te stoppen met het aanbieden van de dienst, maar de rechter oordeelde in april dat T-Mobile voorlopig mag doorgaan met het aanbieden van de bundels. Volgens de rechtbank waren niet de Nederlandse, maar Europese regels van toepassing.

Gebruikers van 'datavrije muziek' van T-Mobile kunnen muziek luisteren via diensten als Spotify en Apple Music zonder dat het dataverbruik van hun databundels afgaat. Dat heet zero-rating en is in de meeste gevallen verboden.

Volgens de Europese wet is het soms wel toegestaan, maar mag het niet voor commerciële doeleinden. De Europese regels stellen dat zero-rating alleen mag om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren, zodat 112 bijvoorbeeld bereikbaar blijft.

Daarmee wijken de Europese regels af van de Nederlandse, waarin de netneutraliteit strikter is gedefinieerd. Netneutraliteit is het principe dat al het internetverkeer hetzelfde wordt behandeld. Providers mogen dus hun eigen diensten niet bevoordelen boven die van andere bedrijven.

Europees Hof van Justitie

Omdat de rechtbank heeft geoordeeld dat niet de Nederlandse, maar Europese wetten van toepassing zijn, wil ACM onderzoeken of de dienst van T-Mobile voldoet aan de Europese regels. Voorafgaand aan de rechtszaak die vorige keer T-Mobile in het gelijk stelde, zei de provider al bereid te zijn om door te procederen tot het Europese Hof van Justitie.

STER reclame