Onderzoek naar verontreiniging COA-terrein Ter Apel

In Ter Apel zijn meerdere medewerkers van het COA ziek ANP

Er komt een onderzoek naar gezondheidsklachten van medewerkers op het terrein van het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt een onafhankelijke commissie in, schrijft RTV Noord.

In Ter Apel zijn meerdere medewerkers van het COA ziek. Sommigen van hen zitten langdurig thuis. Zo hebben de medewerkers last van benauwdheid, hoge bloeddruk en luchtweginfecties. Dat zou mogelijk komen door bodemverontreiniging.

NAVO-opslag

Tot 1996 was er een NAVO-opslagplaats op het terrein gevestigd. In de jaren 90 is de bodem gesaneerd, omdat de grond op allerlei manieren is verontreinigd. Tot 1983 zouden bedrijven er illegaal verschillende soorten afval hebben geloosd. In de grond zat onder meer cadmium, benzeen, nikkel en chroom.

Het COA zei vorige maand dat de grond onder het asielzoekerscentrum niet zo vervuild is dat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

De commissie gaat nu kijken naar de oorzaak van de gezondheidsklachten en hoe ze kunnen worden opgelost. "De gezondheidssituatie van bewoners en medewerkers heeft absolute prioriteit", aldus het COA. Binnenkort wordt duidelijk wie het onderzoek gaat leiden.