Politie spant touw om wildcrossers te weren

De politie spant een touwtje tegen motorcrossers in het bos

De Brabantse politie gaat wildcrossers aanpakken met een fuik. Op de Strabrechtse Heide bij Heeze staan borden die crossen verbieden, maar motorrijders negeren het verbod. Zowel de natuur als wandelaars hebben er last van.

"We zetten een fuik voor ze op", zegt politiewoordvoerder Van Lieshout. De politie spant een touw over de weg. Als de crosser vervolgens omdraait, wordt aan de andere kant van het pad een hek neergezet. Mocht hij van het pad af gaan om te vluchten, is daar een net gespannen. Zo kan hij uiteindelijk geen kant op en zal hij moeten stoppen. De crosser krijgt dan een proces-verbaal.

'Absurd en levengevaarlijk'

Eerder moesten opsporingsambtenaren (zogenoemde boa's) het wildcrossen aanpakken. Ze probeerden dan de motorrijder staande te houden door te seinen. "Sommigen stoppen, maar er zijn er ook genoeg die doorrijden", legt de politiewoordvoerder uit.

Omroep Brabant schrijft dat de nieuwe aanpak van wildcrossen in een Groen Convenant staat. Dat is ondertekend door Staatsbosbeheer, Samen Sterk in Brabant (SSiB) en de provincie.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging noemt de nieuwe aanpak "absurd en levensgevaarlijk". "Bij het opstellen van dit convenant zijn wij niet betrokken geweest en dat zien wij als een gemiste kans", aldus een woordvoerder. "Wij zijn ervan overtuigd dat het huidige convenant de problemen niet gaat oplossen."