Man steekt zichzelf in brand in München

Het stadhuis van München op de Marienpltaz EPA

Een 54-jarige Duitser heeft zichzelf vannacht in het centrum van München met benzine overgoten en in brand gestoken. Waarom hij dat deed, is nog onduidelijk.

Kort voor het incident was hij met een auto door een voetgangersgebied komen aanrijden. Op de auto had hij "Nooit meer oorlog op Duits grondgebied" en "Amri is de top van de ijsberg" geschreven.

Die laatste leus lijkt naar de terreuraanslag in december in Berlijn te verwijzen, waarbij een asielzoeker met een vrachtwagen twaalf bezoekers van een kerstmarkt doodreed.

Voorbijgangers

Nadat de man zich had aangestoken, wisten voorbijgangers het vuur te doven. Hij stierf kort nadat hij naar een brandwondencentrum was overgebracht.

De politie wil niet van een politiek motief spreken. De man woonde in München, was getrouwd en werkte voor een beveiligingsbedrijf. "Alle opties worden onderzocht", zegt een woordvoerder.

Moslims

Moslims zouden vanmiddag op de Marienplatz protesteren tegen het gebrek aan gebedsruimten in de stad. Dat protest is door de organisatie op het laatste moment afgezegd, omdat rechtsradicalen van plan zouden zijn een tegendemonstratie te houden.

Het is niet duidelijk of de man die zichzelf in brand stak, van de voorgenomen protestactie op de hoogte was.