Papaverzaadolie kan kans op zwangerschap vergroten

ANP

Het spoelen van de eileiders met papaverzaadolie kan bij vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden de kans op een zwangerschap vergroten. Dat constateert een internationale onderzoeksgroep waar ook onderzoekers van het Nederlandse VUmc deel van uitmaken.

De groep deed bij 1100 vrouwen een eileideronderzoek. Daarbij wordt een contrastvloeistof via de baarmoeder ingebracht, waarna met een röntgenapparaat kan worden gezien of de stof ergens wordt geblokkeerd.

De helft van de vrouwen die aan het onderzoek meededen, kreeg een contrastvloeistof op basis van papaverzaadolie; bij de andere helft was water de basis. Van de vrouwen bij wie papaverzaadolie werd gebruikt, was veertig procent na een half jaar zwanger. Bij de andere vrouwen was dat 29 procent.

Tegenstrijdige resultaten

"We wisten uit eerdere studies dat eileideronderzoek leidt tot drie keer zo veel zwangerschappen in de maanden erna. Maar onderzoek naar het type vloeistof leverde tegenstrijdige resultaten op", zegt Kim Dreyer, onderzoeker en gynaecoloog in opleiding aan het VUmc. Volgens een aantal onderzoeken was vloeistof op oliebasis beter, maar uit andere onderzoeken bleek het tegendeel.

Bij dit nieuwe onderzoek zijn veel meer vrouwen betrokken. "Bij dit soort onderzoeken in het verleden deden veel minder vrouwen mee. Om een verschil in de effectiviteit van de vloeistoffen aan te tonen, waren er meer nodig."

Dreyer hoopt dat de resultaten van het onderzoek leiden tot nieuwe richtlijnen in ziekenhuizen. "Wij zijn van mening dat vrouwen er in ieder geval van op de hoogte moeten worden gebracht dat het spoelen van de eileiders met oliecontrastvloeistof tot meer zwangerschappen leidt. Dat zullen we uiteraard in onze beroepsgroep en met de richtlijnencommissie bespreken."