Koning: ik ben trots op Nederlandse vluchtelingenopvang

Koning Willem-Alexander in april 2017 RVD, fotograaf: Frank van Beek

Koning Willem-Alexander heeft zich in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica uitgesproken over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Hij is trots op de vluchtelingenopvang in Nederland. "Ik ben er trots op dat geen enkele vluchteling die in 2015 arriveerde in Nederland in de open lucht heeft hoeven te slapen."

De koning (in het Italiaans 'Guglielmo Alessandro' genoemd) gaf het interview voorafgaand aan het staatsbezoek aan Italië in juni. Dat is niet opmerkelijk, want hij geeft altijd interviews bij een staatsbezoek.

De uitspraken die hij nu doet, zijn echter wel bijzonder, zegt Koningshuis-verslaggever Kysia Hekster. "De vluchtelingenproblematiek is een politiek gevoelig dossier. De koning laat zich er niet vaak zo expliciet over uit."

Het koningspaar gaat van 20 tot en met 23 juni op staatsbezoek naar Italië en Vaticaanstad. Ze zijn in Italië uitgenodigd door president Mattarella. Het is de bedoeling dat het paar naast Rome ook de financiële hoofdstad Milaan bezoekt en Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Tijdens het staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad zal het paar worden ontvangen door paus Franciscus. Het is het eerste staatsbezoek aan Italië sinds 1985.

"We waren in staat om met de situatie om te gaan in 2015", gaat de koning verder. "Zij het met veel moeite." Hij vindt het belangrijk dat nieuwkomers in Nederland op een goede manier in de maatschappij worden opgenomen. "Mijn rol als koning is om onze samenleving te verbeteren, dus moeten we deze mensen helpen om te assimileren."

Amsterdam is altijd de hoofdstad van tolerantie geweest.

Guglielmo Alessandro

Migranten komen al eeuwen naar Nederland, zegt hij. "Eeuwenlang zijn er mensen die zich in Nederland vestigen vanwege de godsdienstvrijheid of de mogelijkheid om boeken te drukken zonder censuur. Amsterdam is altijd de hoofdstad van tolerantie geweest."

Ook gaat hij kort in op zijn bezoek aan Sicilië, waar veel vluchtelingen uit Noord-Afrika aan land komen en grote opvangkampen zijn. Het was tot vandaag nog niet bekend of hij bij dat bezoek aandacht zou besteden aan de vluchtelingenproblematiek. "Dat lag wel voor de hand", zegt Hekster. En dat blijkt te kloppen, want de koning wil de mensen op Sicilië bedanken voor het opvangen van migranten die de oversteek naar Europa maken.