Agenten maakten vorig jaar in Nijeberkoop jacht op twee ontsnapte tijgers ANP

De Twentse gemeente Tubbergen was vorig jaar de veiligste gemeente van Nederland, Amsterdam de onveiligste. Dat is uitkomst van de AD Misdaadmeter, een jaarlijks onderzoek naar veiligheid in Nederland, waarbij gekeken wordt naar tien soorten delicten.

In Amsterdam nam het aantal meldingen van de tien gemeten delicten af met 8 procent. Maar doordat dat in lijn is met het landelijk gemiddelde, blijft de hoofdstad toch de lijst met onveilige gemeenten aanvoeren.

De Amsterdamse politiechef Aalbersberg vindt de methode niet eerlijk. Het AD zet het aantal geregistreerde misdrijven af tegen het aantal inwoners. Aalbersberg vindt dat in Amsterdam ook de 500.000 toeristen en forenzen meegerekend moeten worden die elke dag naar de stad komen.

Bron: AD Misdaadmeter

Onveiligste gemeente 2016Veiligste gemeente 2016
AmsterdamTubbergen
EindhovenSint Anthonis
RotterdamTen Boer
GoudaOudewater
ArnhemDinkelland

Tubbergen verdrong het Groningse Ten Boer van de eerste plaats op de lijst van veilige gemeenten. Toch moeten ook in Tubbergen de deuren op slot, want gemiddeld een keer per week werd er ingebroken.

De tien delicten die in het onderzoek zijn meegenomen zijn woninginbraak, inbraak in schuur of garage, auto-inbraak, diefstal van auto of motor, zakkenrollen, bedreiging, mishandeling, straatroof, overvallen en vernieling.

In het onderzoek zijn gemeenten met minder dan 4000 inwoners (Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Rozendaal) niet meegenomen.

AD Misdaadmeter

STER reclame