Van den Broeck (34) zet na dit jaar punt achter carrière

Wielrenner Jurgen Van den Broeck zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Hij heeft steeds meer moeite om zich volledig op de sport te richten.

Van den Broeck: nog één jaar alles geven

"Ik luister naar de signalen van mijn lichaam. Je kunt de wielersport alleen voor 100 procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn", aldus de 34-jarige Belg, die bij Lotto-Jumbo nog een contract tot eind 2018 heeft.

Van den Broeck startte in zijn carrière in vijftien grote rondes. Vier keer wist hij de toptien te halen. In de Tour de France van 2010 werd hij derde en in de Tour van 2012 vierde.

Hij boekte in zijn loopbaan slechts twee overwinningen: een ritzege in de Dauphiné van 2011 en Belgisch kampioen tijdrijden in 2015.

De Belg reed sinds 2004 voor Discovery Channel, Lotto en Katusha.

Een gehavende Jurgen Van den Broeck Twitter / Team Katusha

'De Belgische Gesink'

Volgens verslaggever Gio Lippens is de carrière van Van den Broeck te vergelijken met die van Robert Gesink. "Het waren allebei grote beloftes die het niet helemaal hebben kunnen waarmaken. Van den Broeck is een paar keer hoog geëindigd in de Tour, maar kon geen echt grote dingen laten zien."

Het verbaasde Lippens dat Van den Broeck afgelopen winter de overstap maakte naar Lotto-Jumbo. "Hij ging opeens als meesterknecht voor de kopman rijden, terwijl hij de afgelopen jaren altijd voor zijn eigen kans ging."

"Als hij met motivatieproblemen kampt, is het wel een beetje opmerkelijk om hem mee te nemen als de ploeg met Steven Kruijswijk de Giro wil winnen."

Jurgen Van den Broeck AFP