Het vliegdekschip Ronald Reagan EPA

De VS stuurt het vliegdekschip USS Ronald Reagan naar de regio rond Noord-Korea voor oefeningen met de USS Carl Vinson, een ander schip uit de Amerikaanse marinevloot dat al sinds vorige maand in het gebied is.

De schepen gaan verschillende gezamenlijke oefeningen doen, meldt CNN, vooral gericht op het starten en terugkeren van gevechtsvliegtuigen.

De Ronald Reagan heeft ruim 4500 manschappen aan boord en is uitgerust met zo'n zestig gevechtstoestellen. Het schip is sinds 2003 in de vaart en heeft ruim 8 miljard euro gekost. Op termijn zal de Ronald Reagan de Carl Vinson aflossen.

De Amerikanen laten hun spierballen zien omdat verwacht wordt dat Noord-Korea weer een kernproef zal doen, zijn zesde. Afgelopen weekend lanceerde het stalinistische land een raket die volgens Pyongyang een hoogte bereikte van ruim 2100 kilometer. De raket, die uitgerust zou kunnen worden met zware kernkoppen, kwam gecontroleerd terug in de atmosfeer.

Na die test klonk er dreigende taal aan het adres van de VS: de Amerikanen moet provocaties achterwege laten, want hun oefeningen in de Stille Oceaan zijn binnen het bereik van de Noord-Koreaanse raketten. Die zouden ook het eiland Guam kunnen bereiken, waar de VS zware bommenwerpers als de B-1, de B-2 en de B-52 heeft gestationeerd.

De VS moet niet denken dat het gewapenderhand een einde kan maken het nucleaire programma van Noord-Korea, is de boodschap, want de succesvolle rakettest bewijst dat "alle krachtige middelen voor een vergeldingsaanval" onder handbereik zijn.

STER reclame