De wekdienst van 19 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

ANP / NOS

Goedemorgen! De dag begint met hier en daar een buitje. Wolken en zon wisselen elkaar af. Er staat vrij veel wind en het wordt zo'n 16 tot 20 graden.

Wat heb je gemist?

Agenten bedreigd door aanhangers Erdogan

Agenten in Rotterdam met een Turkse achtergrond zijn bedreigd en geĆÆntimideerd door aanhangers van president Erdogan. Dat heeft burgemeester Aboutaleb verteld na vragen van Leefbaar Rotterdam. Agenten die direct betrokken zijn geweest bij de escalatie van het ongewenste bezoek van minister Kaya aan Rotterdam in maart dit jaar hebben intensieve nazorg gehad. Volgens Aboutaleb hebben politieagenten geen aangifte van bedreiging gedaan.

ANP

Een op de vier jongeren appt achter het stuur

Een op de acht automobilisten verstuurt weleens berichten vanachter stuur. Bij de bestuurders tussen de 18 en 35 jaar doet bijna een op de vier dat, blijkt uit onderzoek van het CBS. Mannen zijn vaker dan vrouwen bezig met hun telefoon en jongeren vaker dan ouderen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrijwel alle bestuurders vinden dat berichten versturen tijdens het rijden gevaarlijk is.

AFP

Griekenland bezuinigt opnieuw miljarden, rellen in Athene

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een nieuw pakket aan bezuinigingen, met een omvang van 4,9 miljard euro. De Griekse parlementariƫrs stemden met een krappe meerderheid van 153 tegen 148 in met het bezuinigingspakket. Er zal onder meer opnieuw bespaard worden op de pensioenen. Buiten het parlementsgebouw in Athene braken rellen uit na de stemming. Betogers gingen op de vuist met de politie en gooiden met molotovcocktails.

Het schilderij van Basquiat EPA

Schilderij Basquiat geveild voor 110 miljoen dollar

Een schilderij van de Amerikaanse graffiti-kunstenaar Jean-Michel Basquiat heeft op een veiling in New York een recordbedrag opgeleverd. Een Japanse verzamelaar bood 110,5 miljoen dollar voor het doek genaamd Untitled. Nooit eerder werd voor een werk van Basquiat zo veel geld neergeteld. De nieuwe eigenaar is van plan om het schilderij in zijn eigen museum in Chiba in Japan op te hangen.

Verder vandaag...

De Zweedse aanklagers die onderzoek doen naar de beschuldigingen van verkrachting tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange houden vandaag een persconferentie. Ze gaan naar eigen zeggen "over de lopende zaak spreken". Meer details zijn nog niet bekend.

In Rotterdam komt vandaag de MOL Triumph aan, het grootste containerschip tot nu toe dat aanlegt in de haven van de Maasstad. Het schip heeft een lengte van 400 meter en is bijna 60 meter breed. Aan het einde van de ochtend wordt hij binnengeloodst.

En wie zin heeft in een vette hap kan vandaag het beste naar Leeuwarden gaan. Daar start vanmiddag het Frituurfestival. Bezoekers kunnen hun maag vullen met allerlei authentieke en innoverende snacks, zoals de bolo-schijf en de carbonarakroket.

Fijne dag!