NOS NieuwsAangepast

Stembureaus in Iran open voor presidentsverkiezing

In Iran zijn de stembureaus opengegaan voor presidentsverkiezingen die gelden als een test voor het beleid van president Rohani. Mede door zijn gematigde koers heeft Iran in 2015 een akkoord met een aantal grote landen gesloten over zijn omstreden atoomprogramma. Dat programma is ingeperkt, in ruil voor het opheffen van een deel van de sancties tegen het land.

Correspondent Thomas Erdbrink meldt lange rijen bij de stembureau's in sommige delen van Teheran. Er wordt een hoge opkomst verwacht.

Rohani neemt het op tegen onder meer de conservatieve geestelijke Ebrahim Raisi. Hij is kandidaat van het behoudende platteland en de arbeiders. Deze populist staat dicht bij de machtigste man van Iran, geestelijk leider ayatollah Khamenei, die hij naar verluidt wil opvolgen, en heeft beloofd zich in te zetten voor de armen.

Sommige mensen die Thomas Erdbrink spreekt gaan speciaal op Rohani stemmen om te voorkomen dat Raisi aan de macht komt.

Ebrahim Raisi brengt zijn stem uit

De burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, die voor de derde keer wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen, heeft zich deze week teruggetrokken ten gunste van zijn geestverwant Raisi. Qalibaf werd in 2013 tweede achter Rohani.

Eerste verkiezingen na nucleaire deal met VS

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 worden de verkiezingen gewonnen door de op dat moment zittende president. Presidenten worden gekozen voor vier jaar en blijven maximaal twee termijnen aan de macht.

De oerconservatieve oud-president Ahmadinejad en andere kandidaten die ook met de verkiezingen hadden willen meedoen, kregen daarvoor geen toestemming van de oppermachtige Raad van Hoeders, de geestelijken die in Iran de dienst uitmaken.

Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde. Overigens had Rohani in 2013 geen tweede ronde nodig, hij kreeg toen 50,71 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl