Bij het Griekse parlement kwam het gisteravond tot rellen AFP

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een nieuw pakket aan bezuinigingen, met een omvang van 4,9 miljard euro.

Met de nieuwe bezuinigingen voldoen de Grieken aan een voorwaarde van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om 7,5 miljard euro uit het steunpakket te ontvangen. Na het weekend nemen de Europese ministers van Financiën daarover een beslissing.

De Griekse parlementariërs stemden in met een krappe meerderheid van 153 van de 300 stemmen in het parlement. Alle aanwezige 128 leden van de oppositie stemden tegen.

Er zal opnieuw gekort worden op de pensioenen. Griekse bejaarden krijgen vanaf 2019 tot 18 procent minder pensioen. De afgelopen jaren zijn de pensioenen al flink verlaagd. Ook gaan de belastingen voor alle Grieken omhoog, met ongeveer 650 euro per jaar. Verder zal de Griekse staat aandelen verkopen van onder meer spoorwegen, de luchthaven van Athene en onroerend goed.

Molotovcocktails

Buiten het parlementsgebouw in Athene braken rellen uit bij een demonstratie van twee vakbonden. Relschoppers gingen op de vuist met de politie en gooiden met molotovcocktails. Aan de demonstratie deden zo'n 15.000 mensen mee.

Premier Tsipras zei dat Griekenland met deze nieuwe bezuinigingen volgend jaar zomer weer financieel op eigen benen zal staan. Hij beloofde ter compensatie van de bezuinigingen maatregelen om de armoede tegen te gaan. Die kunnen echter alleen worden doorgevoerd als de begrotingsdoelen de komende jaren gehaald worden.

De linkse Tsipras kwam in 2015 aan de macht met de belofte een eind te maken aan het bezuinigingsbeleid, maar zag zichzelf gedwongen daarmee toch door te gaan, omdat anders de internationale geldschieters de geldkraan zouden dichtdraaien.

Rellen in Athene

STER reclame