ANP
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 64: ChristenUnie kan naar het terras, droom Roemer aan duigen

Informateur Schippers staat voor een ingewikkelde puzzel omdat verschillende partijen vandaag voor de hand liggende opties hebben uitgesloten waardoor een eenvoudige volgende stap in het formatieproces niet mogelijk is.

D66-leider Pechtold zei vandaag dat hij een coalitie met de ChristenUnie niet zit zitten. "De ChristenUnie wil zelfs van de euro af." Daardoor valt de combinatie VVD, CDA, D66 en CU af. Hij wil wel met SP en PvdA praten.

Maar PvdA-leider Asscher blijft erbij dat hij op dit moment niets te zoeken heeft bij formatiebesprekingen met zijn sterk verkleinde fractie. De optie VVD, CDA, D66 en PvdA valt dus ook af.

SP-leider Roemer wil ook niet, zolang de VVD aan de gesprekken meedoet. Roemer heeft de kiezer beloofd dat de SP niet met de VVD gaat regeren. Daardoor is een combinatie van VVD, CDA, D66 en SP ook niet haalbaar.

In het hoofd

CDA-leider Buma wil op zijn beurt niet meedoen aan het idee van Roemer om te kijken naar een combinatie van CDA, D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA. "Dat zes-partijen-kabinet bestaat alleen maar in het hoofd van Emile Roemer", zegt hij.

Een meerderheidskabinet met de PVV is door zo'n beetje alle partijen uitgesloten. Alle andere combinaties zijn met meer dan vier partijen om een meerderheid te halen. Maar of die regering dan stabiel is, is de vraag.

Informateur Schippers moet dus morgen vol goede moed weer verder met haar opdracht: "de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met Tweede en Eerste Kamer". Een minderheidskabinet behoort ook nog tot de mogelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl