Nederlander Buruma hoofdredacteur New York Review of Books

Ian Buruma bij de uitreiking van de Erasmusprijs ANP

De Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma is de nieuwe hoofdredacteur van The New York Review of Books. Hij is de opvolger van oprichter Robert Silvers, die in maart overleed.

Buruma schrijft al dertig jaar voor het tweewekelijkse magazine. "Door die lange relatie zal Buruma de redactionele kwaliteit en onafhankelijkheid kunnen behouden waar de Review al sinds de eerste editie in 1963 om bekendstaat", laat de uitgever weten.

Het magazine met essays, literatuur en reportages geldt als het lijfblad van de New Yorkse intelligentsia. Beroemde namen als Gore Vidal, Norman Mailer en Saul Bellow werkten in het verleden voor het blad.

Erasmusprijs

Historicus Buruma (Den Haag, 1951) is de zoon van een Nederlandse vader en een Britse moeder. Hij studeerde geschiedenis, Chinese literatuur en Japanse film. Hij schreef boeken over onder meer Aziƫ, de Tweede Wereldoorlog en de moord op Theo van Gogh. Ook werkte hij als journalist voor The Guardian en NRC Handelsblad.

In 2008 kreeg Buruma de Erasmusprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein in Europa. Hij werkt als hoogleraar Democratie, Mensenrechten en Journalistiek aan Bard College in New York.